Partidul naţional scoţian a început campania pentru obţinerea independenţei Scoţiei la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul scoţian Alex Salmond a lansat vineri campania pentru "da" la referendumul independenţei care se va desfăşura la o dată încă nestabilită, relatează AFP.

"Eu vreau ca Scoţia să fie independentă, nu pentru că consider că suntem mai buni decât celelalte ţări ci pentru că ştiu că suntem la fel de buni ca celelalte ţări", a declarat acesta în cadrul unei reuniuni publice la Edinburgh.

"Oamenii care trăiesc în Scoţia sunt cei mai în măsură să ia decizii cu privire la Scoţia", a mai declarat Alex Salmond la lansarea campaniei "Yes Scotland", pentru independenţa acestei regiuni semi-autonome cu o populaţie de 5,3 milioane de locuitori.

Partidul naţional scoţian (Scottish National Party) al liderului scoţian realizează această campanie alături în special de Partidul Verzilor.

Conform sondajelor, doar o treime dintre scoţieni susţin părăsirea Regatului Unit.

Dacă guvernul britanic, ce se opune independenţei, a acceptat până la urmă organizarea unui referendum în Scoţia, modalităţile de organizare pun încă în contradicţie Londra şi Edimburg.

În timp ce Londra susţine o desfăşurare rapidă a scrutinului, Edimburg vrea să aştepte finalul lui 2014. Iar în timp ce guvernul britanic susţine o întrebare unică (da sau nu), Salmond ia în considerare o întrebare despre o autonomie sporită, conştient că independenţa este departe de a fi susţinută în unanimitate.

Actual, Parlamentul scoţian are competenţe în materie de educaţie, sănătate, mediu şi justiţie. Însă problemele legate de diplomaţie, energie şi apărare rămân responsabilitatea Londrei.

O Scoţie independentă ar trebui să-şi depună din nou candidatura la UE şi să împartă cu Londra resursele petroliere off-shore.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite