Partidul Syriza din Grecia, aflat pe locul doi în alegeri, denunţă acordul de împrumut cu UE şi FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru grec de Finanţe, Evangelos Venizelos
Fostul ministru grec de Finanţe, Evangelos Venizelos

Liderul partidului de stânga radicală Syriza, devenit al doilea partid grecesc după alegerile legislative de duminică conform unui exit-poll, a solicitat duminică formarea unui "guvern de stânga" pentru "a denunţa" acordurile încheiate de Atena cu UE şi FMI şi austeritatea impusă, relatează AFP.

Rezultatul scrutinului de duminică "a privat de toată legitimitatea memorandumul" acordului care prevede o serie de măsuri de austeritate în Grecia în schimbul unor împrumuturi internaţionale cu un total prevăzut la 240 de miliarde de euro destinate să salveze ţara de la faliment, a afirmat Alexis Tsipras, în vârstă de 37 de ani, al cărui partid a obţinut un procentaj ce a fost una dintre surprizele votului.

"Programul nostru include un guvern de stânga care să anuleze memorandumul (...) vom face totul pentru ca ţara să aibă un guvern care denunţă acordul de împrumut", a insistat acesta.

Partidul său e creditat cu 47 de locuri în Parlament care are în total 300, conform unui exit-poll realizat la alegerile legislative de duminică.

Acest procentaj poate priva de orice speranţă de majoritate o coaliţie ce vizează garantarea menţinerii statului în zona euro, la care fac apel liderii celor două partide guvernamentale în exerciţiu, conservatorul Antonis Samaras şi socialistul Evangelos Venizelos, sancţionaţi la urne pentru susţinerea acordată austerităţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite