Partidele antiimigraţie câştigă teren în Elveţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidele antiimigraţie câştigă teren în Elveţia
Partidele antiimigraţie câştigă teren în Elveţia

Mişcarea cetăţenilor din Geneva (MCG), un partid populist local, a devenit cea de-a doua forţă politică din Parlamentul cantonului Geneva obţinând, la alegerile locale de duminică, 17 locuri.

Bazându-şi campania electorală pe afişe-şoc ce au provocat reacţii vehemente în presă, îndreptate împotriva muncitorilor străini şi a celor francezi în special, MCG a obţinut 15,1% din voturi, cu 7,3% mai mult faţă de ultimele alegereri de acum patru ani.

Principalul argument electoral a fost denunţarea muncitorilor veniţi de la frontiera cu Franţa, care ar fi vinovaţi de creşterea fără precedent a ratei şomajului din Geneva (7%, faţă de 3,9% la nivel naţional). Alegătorii confruntaţi cu criza economică par să fi fost sensibili la acest argument, astfel că Mişcarea cetăţenilor din Geneva a reuşit să-şi dubleze numărul de locuri, fiind întrecut doar de Partidul Liberal, care a obţinut 20 de mandate. În opinia liderului MCG, Eric Stauffer, oraşul riscă „să devină un canal de deversare pentru cei 2,9 milioane de şomeri francezi“.

În timpul campaniei electorale, partidul populist de dreapta UDC, un obişnuit al discursului xenofob, a publicat un manifest în care denunţa „canaliile“ şi „criminalii străini“ care „ar invada Geneva“ dacă ar fi dată în folosinţă o nouă legătură feroviară cu oraşul francez frontalier Annemasse. Reacţiile nu au întârziat: primarul din Annemasse a anunţat că va depune plângere împotriva UDC, iar stânga franceză şi cea elveţiană au organizat manifestaţii de protest.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite