Buzek, primul estic la şefia Parlamentului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul polonez a fost ales ieri preşedinte al Legislativului de la Strasbourg. Buzek este prima personalitate dintr-o ţară est-europeană care accede într-o astfel de funcţie. El ar putea deschide calea şi pentru alţi politicieni din fostul bloc comunist.

În vârstă de 69 de ani şi provenind din rândurile formaţiunii Platforma Civică, de centru-dreapta, a premierului polonez Donald Tusk, membră a Partidului Popular European (PPE, conservator), el s-a bucurat şi de sprijinul celorlalte două mari grupuri din PE, socialiştii şi liberalii, dar şi de cel al ecologiştilor.

Alegerea lui Buzek a avut loc în cadrul sesiunii constitutive a Legislativului European ales în urma scrutinului european din iunie. Eurodeputatul polonez s-a impus cu 555 de voturi pentru, faţă de 89 acordate candidatului Stângii Unitare Europene (comunişti), suedeza Eva-Britt Svensson, în vârstă de 62 de ani.

Salutând valoarea simbolică a alegerii sale, după exact 20 de ani de la prăbuşirea regimului comunist din Polonia, Jerzy Buzek a declarat că o consideră „un semnal“ pentru ţările din Europa de Est intrate în Uniunea Europeană după 2004 şi un „omagiu“ adus milioanelor de cetăţeni care au contribuit la căderea Cortinei de Fier.

Mandat de doi ani şi jumătate

Buzek, care îi succede creştin-democratului Hans-Gert Poettering, i-a oferit acestuia în semn de mulţumire o statuetă a Sfintei Barbara, patroana spirituală a minerilor în regiunea sa natală, Silezia.

Actualul preşedinte al PE a fost ales pentru un mandat de doi ani şi jumătate, până la începutul lui 2012. La acea dată, Buzek urmează să fie înlocuit cu un socialist, probabil germanul Martin Schulz, în virtutea unui acord de reciprocitate care i-a asigurat, ieri, susţinerea stângii.

De profesie inginer chimist, Jerzy Buzek s-a născut în 1940 în Smilowice, localitate aflată acum în Cehia. După război, familia sa s-a instalat în Chorzow, sudul Poloniei, şi acolo a urmat Politehnica, lucrând apoi în învăţământ şi cercetare.  Vorbeşte bine engleza, germana şi rusa.

Membru al sindicatului Solidaritatea

În anii ’80 intră în sindicatul Solidaritatea şi organizează structurile clandestine ale acestuia în Silezia, sub pseudonimul „Karol“. S-a afirmat politic în special prin perioada petrecută la conducerea executivului polonez, între 1997 şi 2001, când a pus bazele unor reforme extrem de importante în domeniul pensiilor şi al asigurărilor medicale.

A reuşit să descentralizeze Polonia, oferind puteri sporite comunităţilor locale. „Cunosc importanţa politicilor sociale. Însă fără încurajarea iniţiativei private şi fără dezvoltarea mediului de afaceri, nu putem ajuta pe nimeni prin măsuri sociale“, a declarat recent Buzek.

Priorităţile lui Buzek

Priorităţile noului preşedinte al Parlamentului European (PE), Jerzy Buzek, sunt, potrivit afirmaţiilor acestuia, ieşirea din criza financiară şi economică, securitatea energetică, aspectele legate de migraţie, criza demografică europeană, dar şi aplicarea Strategiei Lisabona ce are ca obiectiv transformarea Uniunii Europene în cea mai competitivă şi dinamică economie a lumii.

În opinia lui Buzek, este necesar un acord strategic între UE şi SUA care să contracareze concurenţa din ce în ce mai mare a economiilor asiatice, cum ar fi India, Japonia sau China. Noul şef al PE a cerut UE să nu renunţe la problema respectării drepturilor omului în Rusia. În pofida faptului că funcţia de preşedinte este prestigioasă, aceasta nu are decât o influenţă limitată asupra activităţii legislative a Parlamentului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite