Parlamentul grec a aprobat noi reduceri bugetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul grec a aprobat aseară o nouă serie de reduceri bugetare cerute de creditorii Greciei în schimbul noului plan de ajutor, potrivit unei numărători oficiale a voturilor.

O majoritate de mai mult de 202 parlamentari din cei 283 care au participat la vot a aprobat reducerea cheltuielilor în valoare totală de 3,2 miliarde de euro pentru 2012, a anunţat preşedintele şedinţei Grigoris Niotis.

80 de deputaţi au votat împotrivă şi unul s-a abţinut, a precizat el.

Aceste măsuri se vor traduce mai ales prin reducerea celor mai mari pensii în serviciul public, a salariilor liderilor de colectivităţi locale şi fuziunilor de organisme publice de cercetare, informează Agerpres.

Aceste noi economii bugetare au fost condiţia fixată de creditorii ţării pentru acordarea unui al doilea împrumut de 130 miliarde de euro, care se adaugă unei ştergeri a datoriei de 107 miliarde de euro în curs de aplicare cu creditorii privaţi ai Greciei pentru a putea scăpa de o intrare în incapacitate de plată dezordonată luna viitoare.

Atena trebuie să ramburseze aproape 15 miliarde de euro de obligaţiuni ajunse la scadenţă la 20 martie, ceea ce ţara nu poate face fără asistenţă financiara, aminteşte AFP.

Partidul socialist PASOK şi partidul conservator Noua Democraţie care formează coaliţia guvernamentală condusă de fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene Lucas Papademos dispun de 193 de parlamentari din cei 300 ai legislativului.

Liderul Noii Democraţii Antonis Samaras a invitat adunarea să aprobe aceste măsuri nepopulare pentru 'a închide un capitol mizerabil' din istoria ţării.

Aceste măsuri trebuiau să fie trecute înainte de reuniunea miniştrilor de finanţe ai Eurogrupului joi la Bruxelles, destinată să verifice progresul reformelor solicitate Greciei.

O altă lege ce prevede reducerea cheltuielilor de sănătate şi a pensiilor complementare, de asemenea cerută de troica creditorilor, ar trebui să fie adoptată miercuri în parlament în procedură de urgenţă, în timp ce sindicatele din Grecia au chemat la oprirea lucrului timp de trei ore, în cadrul unei zile europene de acţiune împotriva măsurilor de austeritate ce se generalizează în zona euro pentru a combate criza datoriilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite