Parlamentul francez a aprobat definitiv acordul cu România privind minorii abandonaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul francez a aprobat definitiv un acord franco-român destinat protejării minorilor români abandonaţi în Franţa, însă opoziţia este nemulţumită de o dispoziţie ce permite repatrierea acestora în opt zile, fără ca ei să-şi dea consimţământul şi fără o decizie juridică, relatează TF1.

"A venit vremea să se termine cu scandalul copiii exploataţi pe străzile noastre", a spus secretarul de stat pe Afaceri Europene, Pierre Lellocuhe, referindu-se la "prostituţia din Gara de Nord", la Paris, "copiii obligaţi să fure la metrou" sau cei obligaţi să cerşească "în faţa bancomatelor".

Potrivit datelor Ministerului Justiţiei, anunţate de Lellouche, circa jumătate dintre cei 6.000 de minori neînsoţiţi din Franţa sunt români, iar aproximativ 60 au fost trimişi înapoi în România începând din 2003.

Acest acord înlocuieşte un document anterior ce a expirat în 2007 şi "umple un gol juridic", a declarat Lellocuhe, adăugând că documentul era cerut de România.

Deputaţii au ratificat convenţia la câteva luni după Senat. Textul a fost votat de grupurile UMP (partidul aflat la putere) şi din Noul Centru şi respins de Grupul socialist, radical şi cetăţenesc (SRC) şi al stângii democrate republicane (GDR; PC şi Verzii).

Dispoziţia cea mai criticată din acest text, atât de opoziţia de stânga, cât şi asociaţii, este cea care permite Parchetului pentru Minori să hotărască repatrierea unui minor în România în regim de urgenţă, într-un termen de opt zile, fără sesizarea unui judecător pentru minori şi fără aprobarea minorului.

 "Este un text scandalos, pentru că oferă un drept inferior pentru minorii abandonaţi", a spus Christian Bataille, din PS, criticînd şi lipsa unor garanţii după revenirea tinerilor în România. Noel Mamere, din partidul Verzilor, a declarat că dreptul copiilor este lezat.

Semnat la 1 februarie 2007 la Bucureşti, documentul reînnoieşte un precedent acord semnat în 2002, dar care expirase în 2005.

40% dintre romii acuzaţi de infacţiuni la Paris în 2009 sunt minori, declara în februarie Nicolas Lerner, şef de cabinet al prefectului poliţiei din capitala franceză.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite