Parlamentul austriac ratifică Tratatul de aderare a Croaţiei la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul austriac ratifică Tratatul de aderare a Croaţiei la UE
Parlamentul austriac ratifică Tratatul de aderare a Croaţiei la UE

Parlamentul austriac a aprobat, miercuri seară, ratificarea Tratatului de aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană (UE), printr-un vot aproape unanim al parlamentarilor austrieci.

Din cei 159 de deputaţi prezenţi în parlament, 152 au votat pentru ratificarea tratatului şi 7 deputaţi, de extremă-dreaptă, au votat împotrivă, notează AFP. Austria a devenit astfel a opta ţară a UE ce dă undă verde intrării Croaţiei în blocul european.

La 23 ianuarie, croaţii au spus "da" aderării ţării lor la UE cu o foarte largă majoritate (peste 67 la sută din voturi), în timpul unui referendum, pentru a deveni al 28-lea stat membru al UE.

Cele 27 de state membre ale UE trebuie să ratifice Tratatul de aderare pentru a valida integrarea Croaţiei în blocul european, programată pentru 1 iulie 2013.

După Slovenia în 2004, Croaţia va fi a doua din cele şase foste republici iugoslave ce aderă la UE, o perspectivă oferită tuturor ţărilor din Balcanii de Vest.

UE a autorizat la 29 iunie Muntenegrul să lanseze negocieri de aderare. Serbia a obţinut statutul de candidat în martie, dar nu şi unda verde pentru deschiderea negocierilor de aderare, la fel ca Macedonia, care dispune de statutul de candidat din 2005.

Cu toate acestea, în pofida recomandărilor favorabile din partea Comisiei Europene, Grecia împiedică deschiderea negocierilor cu Skopje din cauza disputei asupra numelui fostei republici iugoslave, considerat de Atena că aparţine patrimoniului său istoric, scrie Agerpres.

La rândul ei, Bosnia-Herţegovina, căzută pradă unor lupte politice interne neîncetate, nu a prezentat încă la Bruxelles o cerere pentru a obţine statutul de candidat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite