Parlamentul Greciei, sub asediul protestatarilor, mai multe clădiri din Atena au fost incendiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Confruntări între poliţie şi protestatari în faţa Parlamentului de la Atena
Confruntări între poliţie şi protestatari în faţa Parlamentului de la Atena

Aproximativ 100.000 de greci s-au adunat, duminică după-amiază, la Atena, la apelul sindicatelor şi opoziţiei, pentru a protesta faţă de noul plan de austeritate pe care Parlamentul urmează să-l voteze, astă-seară, la cererea UE şi FMI, relatează AFP.

UPDATE 00.05 Peste zece clădiri, goale, erau cuprinse de flăcări duminică seara în centrul Atenei, majoritatea incendiate cu cocteiluri Molotov lansate în cursul manifestaţiilor împotriva măsurilor de austeritate, au anunţat pompierii şi poliţia. "Aproximativ zece clădiri sunt în flăcări, majoritatea din cauza cocteilurilor Molotov", a anunţat Nikolaos Tsongas, purtătorul de cuvânt al pompierilor, potrivit Mediafax. El a precizat că vehiculele de pompieri nu se pot apropia de locurile sinistrate din cauza numărului de oameni aflaţi pe străzi.

UPDATE 23.45 În capitală, şase persoane au fost rănite, iar ulterior spitalizate, în cursul unor confruntări între forţele antirevoltă şi grupuri de tineri pe străzi adiacente Pieţei Syntagma, în faţa Parlamentului, potrivit unei surse din cadrul Ministerului Sănătăţii, citată de Mediafax. Incidentele au început în momentul în care un grup de contestatari adunaţi în faţa Parlamentului a exercitat presiuni asupra unui important cordon de poliţie dispus în jurul clădirii. Poliţia a ripostat imediat, utilizând gaze lacrimogene.

UPDATE: 21. 03 Persoane mascate din rândul protstatarilor au arucat cu cockteiluri molotov înspre Parlament, în timp ce în interor deputaţii păreau să sfideze furia populară de afară şi continuau descuţiile asupra planului de austeritate cerut de UE şi FMI.



Parlamentarii sunt sub o dublă presiune: pe de-o parte din partea manifestanţilor care le cer să respingă măsurile dure de economisire şi pe de altă parte din partea Guvernului care i-a avertizat că în cazul unui vot negativ ţara riscă să intre în faliment luna viitoare dacă nu primesc ajutorul financiar de 130 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Cockteiluri molotov

Manifestaţia, la început paşnică, a degenerat poliţiştii greci fiind nevoiţi să folosească gaze lacrimogene pentru a-i calma pe protestatarii care încercau să pătrundă în clădirea Parlamentului. Gazele lacrimogene au pătruns şi în incinta sediului unde deputaţii discută noile măsuri de austerite.

Mascati

Protestatarii s-au retras pe străzile adiacente, unde incidentele au continuat, mascaţii aruncând cu pietre, bucăţi de marmură şi cockteiluri molotov asupra forţelor de ordine. Piaţa Syntagma era înecată de fum.

Clădiri incendiate în centrul Atenei

Confruntările au continuat mai mult de două ore în centrul oraşului. Manifestanţi mascaţi au spart vitrinele unor magazine pe bulevardele Pandepistimiou şi Stadiou, în timp ce o bancă a fost incendiată şi o cafenea a fost evacuată, potrivit unei surse din poliţie. Agenţiile de presă semnalează că au fost incendiate şi un cinematograf, câteva cafenele şi magazine.



Celebrul cinematograf în stil neo-clasic, Attikon, datând din 1870, dar şi un cinematograf subteran folosit de Gestapo în timpul celui de-al doilea război mondial drept cameră de tortură, au căzut şi ele pradă bombelor incendiare aruncate de protestatari mascaţi, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

image

Magazinul Kosta Boda, vecin cu un cinematograf foarte cunoscut din centrul Atenei, ardea deja de o oră în momentul în care au sosit pompierii, către ora 19.00 GMT (21.00, ora României), a declarat un martor pentru AFP. Acoperişul ceramic al magazinului s-a prăbuşit, iar flăcările depăşeau nivelul clădirii. Potrivit postului de televiziune Skai, incendii au izbucnit şi la alte clădiri din centrul capitalei.

În cursul serii, strada Stadiu, unde se află magazinul în flăcări şi cinematograful şi care porneşte din Piaţa Syntagma, a fost teatrul unor confruntări între poliţie şi grupuri de manifestanţi.

Aproape 25 mii de manifestanţi s-au adunat în Piaţa Syntagma, în faţa Legislativului, în timp ce alţi aproape 25 de mii se află în Piaţa Omonia din Atena. La Salonic au işit în stradă alţi 20.000 de oamni. Şi în rândul parlamentarilor atmosfera este tensionată.

Noile măsuri de austeritate sunt solicitate de Uniunea Europeană şi FMI în schimbul eliberării unui pachet de asistenţă financiară internaţională în valoare de 130 de miliarde de euro, de care Grecia are nevoie urgentă pentru a nu intra în faliment în martie.

Ce prevede planul de austeritate

În acest sens, guvernul grec s-a angajat să reducă cheltuielile cu medicamentele cu cel puţin 1,076 miliarde euro în 2012 şi să taie orele suplimentare realizate de medici pentru a face economii de cel puţin 50 de milioane de euro. Cheltuielile militare vor fi şi ele reduse cu 300 de milioane, aproximativ 500 de posturi de primari, adjuncţi şi consilieri vor fi deasfiinţate pentru a economisi alţi 30 de milioane de euro.



Guvernul mai trebuie să reducă cheltuielile cu alegerile cu cel puţin 270 de milioane de euro şi investiţiile publice cu 400 de milioane de euro. Printre noile măsuri de austeritate de numără şi o reducere cu 22% a salariului minim şi de 32% pentru tinerii sub 25 de ani, liberalizarea pieţei muncii, dar şi o reformă a pensiilor mari şi celor complementare.

Salariile speciale din sectorul bugetar, al magistraţilor, poliţiei etc, care nu sunt cuprinse în noua grilă salarială vor trebui reduse cu 10% în medie, începând cu 1 septembrie.

Foc

Şi lucrurile nu se încheie aici. Autorităţile de la Atena mai trebuie să identifice domenii de unde să mai taie 325 de milioane de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite