Parlamentul European a refuzat să amâne votul cu privire la ACTA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de comerț internațional a Parlamentului European a decis ieri să nu trimită ACTA (Acordul Internaţional Anti-Contrafacere) la Curtea Europeană de Justiție pentru ca organul juridic să se pronunțe asupra legalității actului. Mai mulți eurodeputați au fost de părere că decizia asupra ACTA este una politică, iar Parlamentul European trebuie să aibă control asupra propriei sale agende. Astfel, PE va lua o decizie privind ACT

Cu 21 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 2 abţineri, deputaţii Comisiei de comerţ internaţional au decis să nu întârzie, printr-o consultare prealabilă a Curţii Europene de Justiţie, calendarul care prevede un vot cu privire la ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) într-o sesiune plenară din iunie.

"Este primul semn că Parlamentul este pregătit să respingă ACTA", a comentat social-democratul german Bernd Lange, spunând că se aşteaptă ca acordul să poată fi "îngropat înainte de vară".

Reprezentantul verzilor Yannick Jadot a salutat, de asemenea, faptul că "Parlamentul European rămâne ferm şi decis să nu întârzie dezbaterea".

Comisia Europeană "caută, înainte de toate, să întârzie votul cu unul sau doi ani, timp în care presiunea populară şi politică împotriva ACTA ar scădea", a apreciat reprezentantul verzilor Sandrine Belier.

Comisia Europeană a anunţat la 22 februarie intenţia de a sesiza Curtea de Justiţie a UE pentru a verifica dacă acordul nu încalcă drepturile fundamentale.

Mai multe state europene, printre care Germania, Polonia, Austria, Cehia, România şi Slovenia, au blocat deja pregătirile pentru ratificarea acordului.

Negociat între Uniunea Europeană, Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia ACTA vizează lupta împotriva contrafacerii în sens larg, de la medicamente şi alte mărfuri la descărcările ilegale de pe Internet.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite