Parlamentul European: Deschiderea sesiunii plenare de la Strasbourg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European s-a reunit luni seară în sesiune plenară la Strasbourg, pe agenda reuniunii figurând probleme de maxim interes precum pregătirea apropiatei Conferinţe a ONU privind schimbările climatice de la Copenhaga, noul program multianual în domeniul libertăţii, al securităţii şi al justiţiei (Programul de la Stockholm) şi strategia UE privind extinderea, transminte Agerpres.

Membrii PE îşi vor da marţi votul final cu privire la noile reguli Telecom ce oferă garanţii legate de accesul la Internet. Noile norme europene, care urmează să intre în vigoare la jumătatea anului 2011, vor consolida drepturile consumatorilor, vor garanta accesul la Internet, vor proteja datele şi vor moderniza utilizarea spectrului de frecvenţe radio, stimulând în acelaşi timp concurenţa.

Tot marţi, eurodeputaţii vor dezbate împreună cu reprezentanţii Consiliului şi ai Comisiei Europene perspectivele pentru summitul de la Copenhaga privind schimbările climatice. Votul asupra unei rezoluţii în această privinţă este prevăzut pentru a doua zi.

În aceeaşi zi, Parlamentul va dezbate problema zborurilor charter utilizate pentru repatrierea imigranţilor din UE provenind din Afganistan şi din alte ţări terţe.

Pe de altă parte, PE va dezbate miercuri şi va adopta, a doua zi, poziţia sa privind Strategia 2009 pentru extinderea Uniunii. Parlamentul îşi va exprima poziţia cu privire la procesul de extindere a UE - una dintre cele mai succes politici ale Uniunii - într-o rezoluţie referitoare la progresele înregistrate de statele candidate la aderare.

În contextul intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie, Parlamentul European va vota miercuri adaptările necesare, precum modificarea Regulamentului, având în vedere prezenţa a 18 noi deputaţi europeni, extinderea puterii legislative şi o nouă procedură bugetară ce conferă Parlamentului European aceleaşi drepturi ca şi guvernelor statelor din UE în acest domeniu.

În perspectiva Consiliului European din 10-11 decembrie, deputaţii europeni vor dezbate miercuri intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, eforturile care se depun pentru a răspunde crizei economice, noul program multianual în domeniul libertăţii, al securităţii şi al justiţiei (Programul de la Stockholm), precum şi stadiul negocierilor în perspectiva Conferinţei ONU de la Copenhaga privind schimbările climatice, din luna decembrie.

La 25 noiembrie, preşedintele PE, Jerzy Buzek, va acorda Premiul LUX 2009 pentru producţii cinematografice. Laureatul pe 2009 va fi ales, de către cei 736 de membri ai PE, dintre cele trei filme rămase în finală - "Easterns Plays", "Sturm" şi "Welcome" - care au fost difuzate în sediul PE de la Bruxelles în perioada 3-20 noiembrie, notează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite