Parlamentul European critică dur reforma spaţiului Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European s-au declarat dezamăgiți de reforma spaţiului Schengen, care prevede criterii suplimentare pentru introducerea controalelor la frontierele interne, relatează AFP.

„Statele UE au declarat război Parlamentului European", a transmis grupul liberal din PE într-un comunicat, notează Mediafax.

„Toate temerile şi preocupările noastre s-au materializat. Prin această decizie, miniştrii de Interne din statele Schengen au transmis un semnal clar, acela că vor folosi orice pretext pentru a ne închide frontierele aşa cum ne închid şi uşile", a reacţionat liderul liberalilor europeni, fostul premier belgian Guy Verhofstadt.

„Nu putem accepta acest lucru. PE va analiza situaţia pentru a stabili dacă poate fi iniţiată o acţiune în justiţie", a adăugat el.

La rândul său, preşedintele PE, Martin Schulz, a denunţat „comportamentul unilateral şi contraproductiv" al reprezentanţilor guvernelor. „Această decizie nu respectă atribuţiile PE şi constituie un pas în direcţia greşită în domeniul Schengen", a apreciat Schultz.

„Libera circulaţie în cadrul frontierelor interne este un pilon al Uniunii Europene - unul dintre avantajele cele mai concrete - , iar Parlamentul European va lupta pentru apărarea acestui principiu", a subliniat Schulz.

Vicepreşedintele grupului verzilor, Daniel Cohn-Bendit, a denunţat şi el decizia, catalogând-o drept „o lovitură puternică dată acordurilor Schengen".

„Sistemul Schengen este, prin natura sa, unul transnaţional. Este logic şi fundamental ca orice decizie privind reinstituirea temporară a controalelor la frontierele interne să fie luată la nivel comunitar, nu redusă la aranjamente naţionale", a spus el.

Statele membre Schengen au ajuns la un acord joi, la Luxemburg, privind posibilitatea restabilirii, în mod temporar, a controalelor la frontierele interne în cazul presiunilor migratorii incontrolabile la frontierele externe, după cum a anunțat Preşedinţia daneză a UE.

Acordul a fost obţinut în unanimitate de miniştrii de Interne din statele UE participante la reuniune, notează Agerpres.

Textul acordului prevede posibilitatea pentru statele membre Schengen să introducă din nou controale la frontierele lor naţionale „pentru o perioadă de şase luni care poate fi prelungită timp de alte şase luni" în cazul în care „controlul asupra unei frontiere externe a spaţiului (Schengen) nu mai este asigurat din cauza unor circumstanţe excepţionale".

„Este vorba de o măsură extremă, aplicată în condiţii stricte", au insistat reprezentanţii Franţei şi Germaniei, iniţiatorii proiectului.

Statele Schengen aveau oricum posibilitatea reintroducerii temporare a controalelor din raţiuni de securitate şi de ordine publică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite