Partidele naţionaliste din România au şanse să intre în Parlamentul European - presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţiile The Wall Street Journal şi Le Figaro comentează că partidele naţionaliste din România, Austria sau Marea Britanie ar putea să câştige mandate în Parlamentul European. Partidele naţionaliste din Europa câştigă procente electorale în urma crizei financiare. Liderul de extremă-dreapta olandez Geert Wilders s-a clasat Joi seara pe locul al doilea în alegerile europarlamentare din Olanda.

"Este de aşteptat ca partidele cu orientare naţionalistă să obţină mandate europarlamentare în Marea Britanie, Franţa, Italia, Ungaria, România, Austria şi Belgia. Alţii se tem că aceşti extremişti ar putea forma o alianţă rebelă. Totuşi, este puţin probabil ca astfel de partide să poată răsturna echilibrul de puteri de la Bruxelles", comentează The Wall Street Journal(WSJ).

Geert Wilders exemplifică cel mai bine posibilitatea ca partidele naţionaliste să se afirme tot mai puternic, mai comentează WSJ. El este un orator charismatic, un personaj excentric pe scena politică europeană, primind chiar interdicţie de a intra în Marea Britanie pe motiv că discursul său instigă la ură. Călătoreşte cu gărzi de corp, iar locul unde doarme este păstrat secret. Sondajele arată acum că mai mult de o cincime dintre olandezi îl susţin pe Wilders, făcând astfel din PVV cel mai popular partid din ţară.

Publicaţia franceză Le Figaro atrage atenţia că actualul context politic la nivel european este favorabil extremelor politice, inclusiv în România. "Rata de participare la europarlamentarele din Olanda era, joi seară, de 40%. Astfel de rate înalte de absenteism sunt aşteptate şi în restul Europei şi, în combinaţie cu o nemulţumire determinată de criza economică, oferă un context favorabil mişcărilor de extermă-dreapta, care, din Bulgaria până în Finlanda, şi-au sporit provocările rasiste în ultimele săptămâni", scriu gazetarii francezi.

Şanse la fel de bune au şi partidul bulgar Ataka, deosebit de violent mai ales împotriva ţării vecine Turcia, sau Partidul România Mare, care îşi asumă meritul că reprezentanţii săi sunt "Creştini şi patrioţi pentru a scăpa ţara de hoţi". În aceeaşi situaţie favorabilă se află şi Frontul Naţional al francezului Jean-Marie Le Pen, care poate spera să obţină din nou şapte mandate de eurodeputaţi, a mai comentat Le Figaro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite