Parlamentar ungar: Bruxelles, mediator între Bucureşti şi Budapesta
0România şi Ungaria trebuie să găsească împreună soluţii pentru reorganizarea teritorială anunţată de preşedintele Traian Băsescu. Dacă nu ajung la un acord, cele două părţi ar putea cere Bruxellesului să medieze problema. Este declaraţia lui Richard Horcsik, membru marcant al partidului aflat la guvernare în Ungaria, Fidesz, şi preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Legislativul de la Budapesta. El a avertizat că
Tensiuni interne
"Dacă se realizează reorganizarea României în regiuni, mi-e teamă că se vor isca tensiuni în relaţiile româno-ungare. Trebuie găsită o soluţie, am putea cere chiar şi ajutorul Bruxellesului", a declarat Horcsik, precizând că, în primul rând, se vor creea tensiuni în rândul populaţiei României, între locuitorii celor trei judeţe cu populaţie majoritar maghiară şi locuitorii din celelalte judeţe.
Click aici pentru a spune şi tu dacă esti de acord cu organizarea referendumurilor pentru desfiinţarea judeţelor
"Ştiu că aceasta (reforma administrativă) este o problemă internă a României, dar trebuie să spun că nu mai este vremea problemelor şi politicilor interne în cadrul Uniunii Europene", a declarat oficialul de la Budapesta, amintind că atât Ungaria, cât şi România sunt membre UE.
Precedentul slovac sperie Budapesta
"Avem relaţii bune, dar trebuie găsită o soluţie la nivel guvernamental şi local. Nu-mi place naţionalismul, nici extremismul, dar sunt ungur şi este normal să fiu preocupat de problemele etnicilor maghiari din afara ţării, aşa cum un german este preocupat de soarta etnicilor germani din străinătate", a adăugat oficialul maghiar.
El a explicat că reorganizarea teritorială a României a născut temeri la Budapesta şi pentru că există un precedent nereuşit în Europa. "Reorganizarea administrativă a Slovaciei a <<rupt în două>> comunitatea maghiară din această ţară", a spus el. "Sper ca Executivul român să găsească soluţii europene la problema reorganizării în regiuni a ţării", a subliniat parlamentarul.
Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc, lăudată
Horcsik a apreciat că iniţiativa deschiderii unei Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, care a atras criticile autorităţilor de la Bucureşti.
"Două judeţe (Covasna şi Harghita) vor să rămână împreună. E bine că au deschis o reprezentanţă la Bruxelles. (...) Ştiu că şi alte judeţe din sudul României au făcut-o şi nimeni nu le-a spus <<de ce aţi făcut-o>>?", a subliniat parlamentarul de la Budapesta.
"Haideţi să păstrăm standardele europene. Nu este uşor, pentru că avem în spate tensiuni istorice", a mai spus Horcsik.
În prezenţa mai multor jurnalişti români, el a amintit de măsurile luate în anii 60 de către comunişti, care au decis să desfiinţeze Regiunea Autonomă Maghiară. Totodată, şeful comisiei parlamentare ungare pentru Afaceri Europene şi-a exprimat susţinerea pentru autonomia culturală a minorităţii maghiare din România, aşa cum o cer valorile europene.