Parlamentul European cere Franţei să "suspende imediat" expulzările romilor. Besson se opune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European (PE) a adoptat, joi, o rezoluţie prin care cere Franţei şi altor state ale Uniunii Europene să "suspende imediat" expulzările romilor. Rezoluţia înaintată de socialişti, liberali, verzi şi comunişti a obţinut 337 de voturi pro şi 245 contra. În ciuda solicitării emise de forul legislativ european, ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, prezent joi la Bucureşti, a declarat că "nu se pune problema" ca

Vezi cum l-au păcălit nişte ţigani români pe Sarkozy

"Parlamentul UE solicită Franţei să suspende imediat toate expulzările controversate ale romilor", informează BBC News. "PE se declară profund preocupat de măsurile luate de autorităţile franceze, precum şi de alte state membre, împotriva romilor şi a nomazilor, prevăzând expulzarea lor şi solicită acestor autorităţi să suspende imediat expulzările".

Citeşte şi:
Vizita oficialilor francezi la Bucureşti: Franţa solicită, România reacţionează

Totodată, Parlamentul European "regretă răspunsul întârziat şi limitat al Comisiei Europene, în calitate de apărător al tratatelor comunitare", stipulează rezoluţia, potrivit BBC News.

"Această atitudine a fost însoţită de un val de stigmatizare a romilor şi de o denigrare a ţiganilor în discursurile politice", se arată în textul adoptat astăzi, informează AFP.

Totodată, rezoluţia Parlamentului European atrage atenţia că expulzările în masă şi colectarea datelor biometrice sunt ilegale, subliniind că sunt încălcate prevederile Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale.

Pierre Lellouche sugerează că Parisul s-ar putea opune aderării României la spaţiul Schengen

O altă chestiune atinsă prin documentul adoptat joi este aderarea la spaţiul Schengen a României şi a Bulgariei, care, potrivit PE, nu trebuie să fie afectată de problema romilor din Europa. Stipularea expresă în textul rezoluţiei vine ca reacţie la aluzia făcută de secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, într-un interviu acordat pentru publicaţia "Le Monde", potrivit căreia Parisul s-ar putea opune aderării României la Schengen, dacă autorităţile de la Bucureşti nu întocmesc un "plan naţional de urgenţă" pentru integrarea romilor, solicitat de partea franceză.

Le Figaro: Barroso a decretat armistiţiu cu Franţa, în problema romilor

Unul dintre reprezentanţii implicaţi în elaborarea documentului, europarlamentarul britanic Claude Moraes, a declarat că este foarte neobişnuit ca Parlamentul Europeană să critice astfel un stat membru, în mod individual, cu atât mai mult un important membru fondator al Uniunii Europene". Totodată, el a adăugat că "rezoluţia exercită presiune asupra Comisie Europene pentru a demara o acţiune legală împotriva Franţei care a eşuat în respectarea legilor prin modul în care a ţintit romii ca grup etnic", citează BBC News.

Citeşte pe adevarul.it despre refuzul ministrului Imigraţiei, Eric Besson, privind sistarea expulzările din Franţa

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite