Parisul, mai strict decât Sudanul în privinţa vestimentaţiei feminine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa franceză a constatat luni că Parisul este mai strict decât Sudanul în ceea ce priveşte vestimentaţia feminină, un decret care le interzice femeilor să poarte pantaloni la Paris fiind din punct de vedere tehnic încă în forţă, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Regula care le interzice femeilor să se îmbrace precum un bărbat a fost introdusă în 1800 de către şeful poliţiei din Paris şi a supravieţuit mai multor tentative de abrogare. Conform acestei legi, orice femeie din capitala franceză care doreşte să se îmbrace cu haine de bărbat trebuie să se prezinte la principala secţie de poliţie pentru a obţine autorizaţie.

Potrivit The Telegraph, în 1892 regula a fost uşor modificată cu un amendament în care se preciza că pantalonii sunt permişi atâta timp cât femeia ţine în mână hăţurile unui cal.

Citiţi şi:


Decretul a scăzut din nou în radicalism, în 1909, după ce i-a fost adăugat un alt amendament care permitea femeile în pantaloni cu condiţia ca ele să fie pe bicicletă sau să meargă pe jos în timp ce ţin ghidonul uneia.

În contextul mişcării globale pentru egalitatea între sexe, în 1969, consiliul municipal i-a cerut şefului poliţiei să anuleze decretul, însă acesta a refuzat.

În 2003 a avut loc ultima încercare de acest fel, când un parlamentar i-a scris ministrului responsabil cu egalitatea între sexe. Acesta a răspuns: Ignorarea este uneori mai eficientă decât intervenţia în adoptarea legilor care schimbă moravurile.

Prof. Evelyne Pisier, cea care a descoperit curiosul decret, a atras atenţia că femeile din poliţia pariziană încalcă toate legea, întrucât sunt obligate să poarte pantaloni.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite