Papandreou: "Trebuie luate noi măsuri de austeritate pentru supravieţuirea ţării"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul-ministru grec Giorgios Papandreou a declarat, vineri, că trebuie luate noi măsuri de austeritate pentru supravieţuirea ţării, puternic îndatorată, în condiţiile în care negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană se apropie de final, transmite BBC News.

Reprezentanţi ai FMI, UE şi ai Banca Centrală Europeană se află la Atena, pentru a negocia ajutorul ce urmează să fie acordat statului elen, sprijin care se va ridica, susţin analiştii, la aproximativ 45 de miliarde de euro în acest an şi până la 120 de miliarde de euro în următorii ani.

Negocierile sunt aşteptate să se încheie până la sfârşitul acestui week-end, pentru evitarea intrării Greciei în incapacitate de plată şi extinderea instabilităţii către alte state fragile din UE.

Măsurile economice sunt necesare pentru protecţia, supravieţuirea şi viitorul ţării noastre, a declarat Giorgios Papandreou vineri în Parlamentul de la Atena.

Planul de economii, pe o durată de trei ani, cuprinde reduceri semnificative de salarii pentru funcţionari şi îngheţarea salariilor în sectorul privat. Guvernul prevede creşterea mai multor impozite, printre care Taxa pe Valoarea Adăugată.

Potrivit BBC News, guvernul doreşte să faciliteze concedierile. Totodată, vor fi îngheţate angajările în sectorul public, cu excepţia învăţământului, sănătăţii şi apărării. Sindicatele din Grecia au anunţat ample proteste împotriva planurilor de austeritate, de Ziua Internaţională a Muncii (1 Mai), şi o grevă generală pe 5 mai.

Costurile de împrumut ale Greciei au scăzut pentru a doua zi pe pieţele de capital.

Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, s-au făcut progrese considerabile în negocierile privind pachetul de asistenţă financiară, reafirmând că restructurarea datoriilor nu reprezintă o opţiune pentru Grecia. Acesta a sigurat că acordul ce va fi încheiat va preveni extinderea crizei spre alte state din UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite