Giorgos Papandreou, moştenitor social-liberal al unei dinastii de stânga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul socialist grec Giorgos Papandreou, marele învingător al alegerilor legislative anticipate de duminică, va fi la 57 de ani al treilea după acelaşi nume care va conduce ţara, pe care el vrea să o dinamizeze din nou printr-un regim social-liberal cu o nuanţă de ecologie.

Nepot şi omonim al marelui lider centrist de după război, Giorgos Papandreou a început cariera sa politică la 29 de ani sub comanda tatălui său, Andreas, fondator al PASOK, Mişcarea Socialistă Panelenă, în 1974. El va urma un parcurs similar, între o ruptură filială şi exploatarea legimităţii familiale.

Giorgos Papandreou este al treilea descendent direct al familiei care conduce un partid politic. Bunicul său, tot Giorgos, era un politician de centru-dreapta, artizan, în prima jumătate a anilor 60, al unor reforme care au speriat palatul regal şi armata, determinând un grup de colonei să organizeze în 1967 o lovitură de stat. Timp de şapte ani Grecia, care deja în ultimul secol a cunoscut alte circa zece lovituri de stat, a fost guvernată de o juntă militară.

Tatăl lui Giorgos Papandreou, Andreas, economist de renume, a fost unul dintre oponenţii feroce ai regimului coloneilor. Constrâns la exil mai întâi în SUA, apoi în Canada, s-a reîntors în Grecia după căderea juntei, în 1974, şi a fondat PASOK, a preluat puterea şi a păstrat-o timp de mulţi ani.

După câteva posturi secundare în guvernele tatălui său, între 1981- 1989 şi între 1993- 1996, acest sociolog de formaţie, marcat de experienţa social-democraţiei scandinave, întoarce spatele, în anii 90, vechii gărzi populiste a PASOK.

El aderă atunci la tabăra modernistă a lui Costas Simitis, prim-ministru între 1996 şi 2004. Acesta din urmă, faţă de care el se îndepărtează, îi încredinţează portofoliul Afacerilor Externe.

Reputat prin amabilitatea sa şi sensul său de compromis, Papandreou a fost artizanul în 1991 al relaxării cu Turcia.

Într-un interviu acordat AFP înainte de victoria sa, el a afirmat că vrea să depună "un nou efort" pentru a apropia cei doi vecini, cu condiţia ca Turcia să îndeplinească "obligaţiile" pe care ea le-a contractat pentru a se integra în Uniunea Europeană.

Născut în iunie 1952 la Saint Paul, Minnesota, dintr-o mamă americană, acest frate mai mare într-o familie cu patru copii va veghea de asemenea în diversele sale posturi la menţinerea de bune relaţii transatlantice, în pofida virulentului antiamericanism al grecilor.

El s-a inspirat în timpul campaniei sale din stilul lui Barack Obama şi a formulat un program de prime "100 de zile" de guvernare, incluzând "măsuri imediate pentru a tonifica economia, injecta lichidităţi pe piaţă şi a sprijini veniturile muncitorilor".

Detaliind programul său, el spune că vrea să guverneze într-o "dublă direcţie": "să fie pusă din nou ordinea" în stat, săturat de clientelism şi corupţie, şi să fie relansată economia. Acest adept al bicicletei şi jogging-ului, într-o ţară a maşinii, vrea de asemenea să îi convertească pe greci la o "dezvoltare verde".

Rivalul său conservator, Costas Caramanlis, în schimb, l-a taxat de-a lungul întregii campanii drept "irealist şi populist", dar şi rivalii săi socialişti îi reproşează o lipsă de pragmatism.

Propulsat în fruntea PASOK prin retragerea lui Simitis chiar înainte de victoria anunţată a dreptei în 2004, "Giorgakis", cum îl alintă grecii, va fi învins a doua oară în 2007, cu cel mai prost scor înregistrat de partidul său în aproape 30 de ani.

Potrivit analiştilor, care nu îi prezic nicio stare de graţie, el a beneficiat înainte de toate de respingerea dreptei, după cinci ani ai unei gestionări fără relief şi pătată de scandaluri, notează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite