Papa Benedict despre exterminarea rromilor: Mii de femei, bărbaţi şi copii au fost ucişi în mod barbar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa nu trebuie să uite durerea "prea puţin recunoscută" a exterminării rromilor în lagărele naziste şi să îi protejeze în viitor de toate "vexaţiunile", într-o întâlnire istorică la Vatican, a afirmat sâmbătă Papa Benedict al XVI-lea, citat de AFP.

"Mii de femei, bărbaţi şi copii au fost ucişi în mod barbar în lagărele de concentrare", a afirmat Suveranul Pontif în faţa a circa 2.000 de reprezentanţi ai comunităţilor rromilor reunite în Sala Paul al VI-lea, între care mulţi tineri.

Acest asasinat în masă din timpul nazismului este "o dramă prea puţin recunoscută (...) Conştiinţa europeană nu poate uita o astfel de durere. Fie ca niciodată poporul vostru să nu mai fie obiectul vexaţiunilor, refuzului şi dispreţului!", a exclamat Papa.

Totodată, el a invitat rromii să se integreze şi să scrie "împreună o nouă pagină a istoriei" cu Europa.

"Europa, care a renunţat la frontiere şi consideră o bogăţie diversitatea popoarelor şi culturilor, oferă noi posibilităţi... Copiii voştri au dreptul la o viaţă mai bună... Vă invit, dragi prieteni, să scriem împreună o nouă pagină de istorie pentru poporul vostru şi pentru Europa", a mai spus Papa, care le-a cerut rromilor să "colaboreze loial"cu Europa.

Rromii, majoritatea provenind din Italia, s-au aflat în capitala Italiei pentru a celebra cea de-a 150 aniversare a naşterii femeii rrome de origine spaniolă Zeffirino Gimenez Malla, beatificată în 1997 de Papa Ioan Paul al II-lea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite