VIDEO Paşte Fericit! Vizibil obosit, Papa Benedict al XVI-lea a deschis slujba de Înviere în Bazilica Sfântul Petru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Benedict al XVI-lea a deschis, sâmbătă seară, lunga slujbă a Vigiliei Pascale în Bazilica Sfântul Petru, marcând intrarea în sărbătoarea Învierii lui Hristos, transmisă în direct de numeroase televiziuni din întreaga lume, relatează AFP.

După ritualul binecuvântării focului şi pregătirea lumânării pascale în atrium, Papa a adus lumânarea aprinsă în imensa bazilică scufundată în întuneric, urmat de preoţi şi episcopi.

Pe o platformă rulantă, Benedict al XVI-lea a traversat lungul naos, mereu cu lumânarea în mână. La proclamarea "Lumen Christi" ("Lumina lui Hristos"), mii de lumânări au fost aprinse, apoi bazilica a fost iluminată în întregime pentru a simboliza trecerea lumii de la moarte şi păcat la adevăr şi viaţă, informează Mediafax.

Papa, care va împlini vârsta de 85 de ani la 16 aprilie, era vizibil obosit şi concentrat.

Suveranul pontif a trebuit să realizeze cele trei taine ale botezului, confirmaţiunii (mirungere) şi primei comuniuni (euharistie) pentru opt catehumeni adulţi, trei bărbaţi şi cinci femei, de naţionalitate germană, italiană, albaneză, turkmenă, americană, slovacă şi cameruneză.Creştinii catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului - Paştele, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.

Doi ani la rând, 2010 şi 2011, Paştele a fost sărbătorit de toţi creştinii - ortodocşi, catolici, greco-catolici, de evanghelici şi reformaţi, de cultele neoprotestante - în aceeaşi zi.

Anul acesta, la creştinii catolici, evanghelici şi reformaţi, precum şi la cultele neoprotestante Paştele este sărbătorit pe 8 aprilie.

Paştele îşi trage denumirea de la cuvântu"trecere". Mai întâi, cuvântul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de către Dumnezeu dintru nefiinţă întru fiinţă iar mai apoi, trecerea poporului israelian din robia egipteană la libertatea deplină, scăpat de la moarte prin sângele mielului pascal.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite