Iulia Timoşenko: Panica creată de gripa porcină este neîntemeiată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko vede drept neîntemeiată panica provocată în rândul populaţiei ca urmare a anunţului că ţara este afectată de pandemia de gripă porcină, relatează agenţia Interfax-Ukraine.

Timoşenko consideră că răspunzător pentru situaţia tensionată din ţară este "comportamentul necinstit al politicienilor ucraineni şi al unor forţe politice".

"Avem o epidemie de gripă obişnuită însoţită de un număr mic de cazuri confirmate în laborator de gripă (A H1N1) (...). Trebuie, de asemenea, să facem eforturi cu privire la panica creată de comportamentul absolut necinstit al anumitor politicieni, forţe politice şi oficiali", a declarat Iulia Timoşenko, la finalul unei şedinţe a Guvernului cu producători de medicamente şi echipament medical din Kiev.

Potrivit şefei Executivului ucrainean, autorităţile au alocat circa 41,5 miliaone de euro, bani suplimentari în vederea achiziţionării de medicamente şi echipamente medicale pentru lupta împotriva epidemiei.

Politicienii de la Kiev nu se pun de acord nici asupra măsurilor de protecţie împootriva virusului A H1N1 care ar putea fi luate în şedinţele Legislativului. Astfel, preşedintelui Parlamentului ucrainean, Volodimir Litvin, s-a declarat împotriva purtării de măşti de protecţie de către parlamentari în timpul şedinţelor plenare ale Legislativului, propunere lansată de Volodimit Stretovici, din cadrul Blocului Ucraina Noastră-Autoapărarea Poporului.

Kievul a anunţat că ia măsuri de dezinfectare a aeroporturilor, în gărilor, porturilor şi în autogărilor. Nouă regiuni din Ucraina sunt încă de vineri în carantină. Cazuri de gripă A H1N1 au fost înregistrate, de asemenea, în regiuni vecine, ca Zakarpatia, Cernăuţi, Rivne, Hmelniţki, Viniţia şi Volin.

Totodată, premierul Iulia Timoşenko a anunţat introducerea unei interdicţii privind desfăşurarea de evenimente de masă, ca spectacole de cinema, concerte şi orice alte adunări importante de persoane. "În plus, vom introduce regimuri speciale care vor stabili limitări ale deplasării cetăţenilor dintr-o regiune în alta, dacă aceştia nu au motive urgente pentru a călători", a declarat premierul. O perioadă de trei săptămâni de carantină a fost introdusă în toate şcolile, colegiile şi universităţile din ţară.

Autorităţile de la Kiev vor 700.000 de doze suplimentare de Tamiflu

Oficialii de la Kiev au anunţat că intenţionează să achiziţioneze 700.000 de doze suplimentare de Tamiflu produs în Elveţia, la preţul de peste 5,5 euro cutia.

"Săptămâna viitoare vom achiziţiona 300.000 de cutii suplimentare de Tamiflu de la producătorul elveţian Roche, la acelaşi preţ, de 5,5 euro pe cutie", a declarat premierul Iulia Timoşenko.

Ea a precizat că o cutie de Tamiflu include zece pilule, necesare pentru o doză completă de tratament. Potrivit lui Timoşenko primele doze de Tamiflu au fost livrate Ucrainei în această dimineaţă. la un preţ semnificativ mai scăzut decât preţul din comerţ practicat în ţară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite