Pamantul Tismanei, aparat cu drapelul Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satenii au ridicat steagul UE in mijlocul unui teren pe care urmeaza sa se ridice dispensarul, sperand totodata sa atraga si fonduri europene in acest sens. Pamantul apartinand domeniului public

Satenii au ridicat steagul UE in mijlocul unui teren pe care urmeaza sa se ridice dispensarul, sperand totodata sa atraga si fonduri europene in acest sens. Pamantul apartinand domeniului public fusese la un pas de a intra in proprietatea unui localnic si, dupa lupte grele in instanta, magistratii au dat castig de cauza satenilor justitiari si noului executiv al primariei. ,Incepand cu anul 1976, comunistii ne-au interzis sa mai organizam hora satului. Dupa Revolutie am dorit de mult sa reluam aceasta frumoasa traditie, dar incercarea unui consatean de a pune mana pe acest teren a facut ca abia acum sa reusim, bineinteles cu ajutorul justitiei. Pentru a fi siguri ca nimeni nu va mai incerca sa atenteze la acest teren destinat construirii unui dispensar satesc, am plantat un catarg de 10 metri chiar in mijlocul lui, pe care am arborat steagul Romaniei si al Uniunii Europene. Prin aceasta initiativa dorim sa atragem si fonduri europene pentru ridicarea dispensarului", ne-a declarat Ion Gheorghe Hogea, 64 de ani, un fel de lider al satenilor, omul care sustine ca a depus cele mai mari eforturi ,,pentru binele comunitatii" si pentru recuperarea terenului. ,Ne-am judecat un an de zile cu cel care pusese mana ilegal pe teren si suntem multumiti cum justitia ne-a facut dreptate. Ce-i drept, primaria a intentat procesul si noi am sustinut-o. De Sfanta Maria am reluat aceasta veche traditie si dorim ca ea sa nu mai moara niciodata", spune, la randul sau, Ion Carjoi, cunoscut printre localnici ca un talentat pictor si scriitor.
Istoria terenului aparat cu drapelul UE
In data de 21 martie 2005, majoritatea localnicilor din satul mehedintean Tismana, comuna Devesel, au iesit cu mic, cu mare in centrul satului pentru a protesta fata de modul in care terenul pe care urma sa se construiasca un dispensar uman ajunsese in proprietatea unui consatean. Chiar si cei mai batrani oameni din comuna sustineau ca acest teren apartinea domeniului public si aici urma sa se construiasca un dispensar, inca de la infiintarea satului, in anul 1893. Oamenii iesiti atunci pe ulitele satului, mai ceva ca la rascoala de la Bobalna, au jurat in fata bisericii ca vor face tot posibilul sa recupereze terenul. Dupa ce au intrat in posesia actelor doveditoare, satenii au cumparat un drapel al Romaniei si unul al UE, pe care le-au arborat pe un stalp chiar in mijlocul terenului. Pe soclul drapelului au scris, cu litere de-o schioapa, ,,cinste magistratilor", ,,infractorii sa fie pedepsiti". Terenul a fost destinat unui dispensar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite