Palma moderată şi urecheala, legale în şcolile britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă lege intrată în vigoare pe 1 aprilie în Anglia şi Ţara Galilor permite cadrelor didactice să uzeze de mici corecţii fizice pentru a-i disciplina pe şcolarii neascultători

O nouă lege intrată în vigoare pe 1 aprilie în Anglia şi Ţara Galilor permite cadrelor didactice să uzeze de mici corecţii fizice pentru a-i disciplina pe şcolarii neascultători

Actul privind Educaţia şi Inspecţiile, ce va fi aplicat în Anglia şi în Ţara Galilor, dă profesorilor noi drepturi pentru ca aceştia să îi poată ţine în frâu pe elevii neascultători. Pentru prima dată, legea precizează explicit că profesorii pot "interveni fizic" pentru a controla acţiunile elevilor, pot utiliza "forţa fizică moderată" pentru a pune capăt încăierărilor sau pentru a-i da afară din clasă pe elevii nedisciplinaţi.

Până în prezent, dreptul cadrelor didactice de a ţine sub control acţiunile elevilor era reglementat de legislaţia obişnuită, potrivit căreia profesorii aveau aceleaşi drepturi ca şi părinţii. Cadrele didactice se temeau adesea de orice contact fizic cu elevii, deoarece acesta le putea aduce un proces. Măsurile, considerate de secretarul de stat pentru educaţie, Alan Johnson, drept "vitale" pentru a elimina indisciplina şi violenţa în şcoli, au fost luate cu scopul de a elimina orice confuzie privind atribuţiile profesorilor. Legea prevede explicit că profesorii pot utiliza "forţa fizică moderată", mai ales pentru a interveni în încăierări, atunci când un elev sau un profesor este în pericol de a fi rănit.

Noile drepturi acordate cadrelor didactice sunt valabile şi pentru cazurile în care elevii se manifestă violent în afara incintei şcolii, cum ar fi în mijloacele de transport în comun sau în magazine. În plus, profesorii pot da pedepse elevilor neascultători şi în afara programului şcolar - adică în timpul pauzei de prânz, după ore sau sâmbăta - fără a mai cere permisiunea părinţilor. Actul dă şcolilor dreptul de aplica părinţilor amenzi de până la 1.000 de lire pentru a-i responsabiliza în legătură cu acţiunile copiilor care nu se comportă adecvat.

Oficialii speră să combată şi "agresiunile cibernetice"

Profesorii britanici au primit şi dreptul de a confisca telefone mobile, iPoduri sau alte obiecte pe care elevii nu au voie să le folosească în incinta şcolii. Oficialii speră că regulile vor combate şi fenomenul din ce în ce mai răspândit al agresiunilor cibernetice, prin care copiii trimit mesaje de ameninţare colegilor sau postează pe internet filmuleţe cu şcolari agresaţi fizic de colegi. De altfel, miniştrii britanici pregătesc noi reguli pentru combaterea acestui fenomen, având în vedere că, potrivit unor cercetări recente finanţate de guvern, un sfert din tineri au fost agresaţi prin intermediul internetului sau al telefonului mobil.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite