Pacea în Georgia, sub lupa Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misiunea Uniunii Europene însărcinată cu supravegherea aplicării acordului de încetare a focului ruso-georgian şi-a intrat în drepturi. Observatorii UE şi-au început patrularea, ieri,  în jurul orei locale 9. În  vehicule blindate, arborând drapele europene, se aflau câte doi observatori europeni.

Startul s-a dat în localitatea Basaleti, din apropierea capitalei georgiene. Obiectivul misiunii este să supravegheze retragerea trupelor ruse, după care să coordoneze, alături de Ministerul georgian de Interne, sosirea poliţiştilor în zonă.
Aceştia din urmă, în număr de 200, alături de experţi militari şi specialişti în drepturile omului, vor fi recunoscuţi după beretele purtate, brasardele şi vestele albastre. 

Maşinile în care se deplasează poartă sigla EUMM (Misiunea UE de monitorizare), iar cartierele generale vor fi amplasate la Tbilisi, Bazaleti, Gori, Poti şi Zugdidi. 27 de ţări au reprezentanţi în Misiune, cei mai mulţi fiind furnizaţi de Franţa (36), Polonia (26), Germania (25), iar mandatul este de 12 luni, pentru început, cu posibilitatea de a fi prelungit.

Vizită în zona-tampon

Cu toate că militarii ruşi au anunţat, marţi, că nu vor permite observatorilor să intre în zona- tampon din jurul Osetiei de Sud, ieri s-au arătat mai îngăduitori. O patrulă UE, aflată într-un vehicul blindat uşor, a fost oprită la punctul militar de control al armatei ruse de la Kventakoşa (20 km vest de Gori), care marchează intrarea în zona-tampon, dar după 10 minute de discuţii i s-a permis intrarea.

Războiul nu a ruinat economia georgiei

Înaintea războiului, ţara cu o populaţie de 4,6 milioane de locuitori era un punct economic important în Caucaz - cu un preşedinte volubil şi orientat spre afaceri, Mihail Şaakaşvili, cu o forţă de muncă bine pregătită, cu o creştere anuală de 12 procente şi cu investiţii străine care anul trecut s-au triplat, ajungând la aproape 2 miliarde de dolari. Acum, vitalitatea economică a Georgiei, aliată a Occidentului ce s-a aflat dintr-o dată în prima linie a luptei cu Rusia, este pusă la încercare, scrie „The New York Times”.

Analiştii sunt optimişti

În pofida numeroaselor probleme cauzate de intervenţia rusă, agravate şi de criza financiară globală, economiştii şi politicienii sunt de părere că economia georgiană îşi poate reveni.

Premierul Georgiei, fost bancher care a lucrat în Londra, este de părere că Georgia a suferit pierderi de aproximativ un miliard de dolari la nivelul infrastructurii, în urma războiului - daune ce ar putea fi compensate prin obţinerea a 2 miliarde de dolari ajutoare de la SUA şi UE. Rusia a fost vreme îndelungată o importantă piaţă pentru Georgia, însă în toamna anului 2006 a impus un embargo comercial.

Oamenii de afaceri subliniază capacitatea Georgiei de a fi prosperat în pofida embargoului, ca dovadă a rezistenţei economiei.

În pofida sancţiunilor Moscovei, companiile ruseşti nu au încetat să investească în Georgia, iar câteva dintre ele au afirmat că nici războiul nu le va modifica planurile. Cel mai îngrijorător fapt este că încrederea investitorilor străini a fost cea mai afectată de război. Amy Denman, director executiv al Camerei Americane de Comerţ în Georgia, care reprezintă 130 dintre cei mai mari investitori străini în ţară, explică faptul că prezenţa soldaţilor ruşi pe teritoriul Georgiei ar putea îndepărta investiţiile străine pe termen lung şi care sunt foarte necesare pentru revigorarea economiei.

Moscova şi Tbilisi, vinovate

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a început dezbaterile asupra consecinţelor războiului ruso-georgian. Parlamentarii au acuzat Rusia şi, într-o mai mică măsură,  Georgia, pentru escaladarea conflictului care a dus la un război deschis.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite