Preşedinţii PPE şi ALDE: Tratatul de la Lisabona este în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După înfrângerea electorală a laburiştilor în Marea Britanie, liderii politici europeni cred că ratificarea Tratatului de la Lisabona este în pericol în Regatul Unit.

Preşedintele liberalilor europeni(ALDE), britanicul Graham Watson şi preşedintele popularilor europeni(PPE), Wilfried Martens, sunt îngrijoraţi că preşedintele conservatorilor, David Cameron, ar chema populaţia la un referendum pe tema tratatului ca să pună sub semnul întrebării ratificarea sa, deja încheiată în Marea Britanie.

"Sunt foarte îngrijorat de poziţia luată de liderul conservatorilor britanici, David Cameron, pe tema tratatului, cred că este greu de crezut când vorbim despre o ţară care a participat la negocierile privitoare la acest tratat", a spus preşedintele liberalilor europeni(ALDE), britanicul Graham Watson.

A se încerca redeschiderea dezbaterii privitoare la ratificarea tratatului "nu ar fi o abordare serioasă a politicii, chiar dacă este posibil, din punct de vedere politic, pentru că nu există Constituţie în Marea Britanie. Ar fi iresponsabil faţă de vecinii şi partenerii europeni, sper că raţiunea va învinge în discuţiile din Partidul Conservator", a subliniat acesta, citat de AFP.

Wilfried Martens s-a arătat şi el îngrijiorat. "Ar fi neliniştitor ca alegerile anticipate să aibă loc în Marea Britanie având ca subiect de campanie referendumul", a spus el.

"Situaţia politică din Marea Britanie este astfel extrem de importantă şi mai ales stabilitatea politică. Atlfel, vor avea loc noi discuţii în Marea Britanue, ceea ce poate fi riscant pentru tratat", a adăugat Martens.

Pentru a intra în vigoare, Tratatul de la Lisabona trebuie ratificat de toate cele 27 de state comunitare. Procesul de ratificare mai trebuie finalizat în Germania şi Polonia, în timp ce Irlanda s-a angajat să organizeze un referendum până în noiembrie.

Alegătorii irlandezi par că vor vota pozitiv în cadrul referendumului prevăzut în luna octombrie, iar preşedintele polonez Lech Kaczynski, care amână semnarea Tratatului de la Lisabona până la referendumul irlandez, îl va promulga probabil atunci.

România a ratificat tratatul pe 4 februarie 2008.

Tratatul de la Lisabona
, al optulea din istoria Uniunii Europene, prevede printre altele:

- Parlamentul European
se va afla pe o poziţie de egalitate cu Consiliul, care reprezinta statele membre, în ceea ce priveşte adoptarea celei mai mari părţi a legislaţiei europene.

- parlamentele naţionale vor participa într-o măsură mai mare la activităţile Uniunii Europene.

- un milion de cetăţeni din diferite state membre vor putea cere Comisiei să prezinte noi propuneri politice.

- recunoaşte posibilitatea ca un stat membru să se retragă din Uniune.

- menţine şi consolidează cele "patru libertăţi"
ale cetăţenilor europeni: civile, politice, economice si sociale

- UE va avea personalitate juridică unică, ceea ce îi va intari puterea de negociere pe plan mondial

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite