VIDEO Bulgăroaica Rumiana Jeleva încurcă socotelile politice din Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vor respinge candidata de dreapta a Bulgariei, atunci şi socialiştii vor trebui să-şi sacrifice un om. José Manuel Durao Barroso are la dispoziţie 24 de ore pentru a tranşa soarta Rumianei Jeleva.

Nemulţumită de prestaţia Rumianei Jeleva, Comisia pentru Dezvoltare a Parlamentului European a decis să-şi amâne verdictul asupra candidatei Bulgariei la postul de comisar pentru Ajutor Umanitar. În consecinţă, a sesizat Serviciul juridic al Legislativului European, cerându-i să verifice dacă declaraţia de interese a Jelevei este conformă realităţii.

"Cartoful fierbinte" a fost însă aruncat în poala lui José Manuel Durao Barroso, căruia îi revine sarcina de a tranşa soarta Jelevei. După ce va citi dosarul, şeful Comisiei Europene are la dispoziţie 24 de ore pentru a hotărî "dacă o va menţine pe Jeleva în funcţie sau nu", a declarat europarlamentarul luxemburghez Charles Goerens.

Jocuri de culise

Surse de la Bruxelles consideră, însă, că Jeleva are tot mai puţine şanse să acceadă la postul de comisar european.

Ea a fost acuzată că a deţinut o societate de consultanţă, "Global Consul", pe care a "uitat" s-o menţioneze. În plus, au cântărit greu şi zvonurile care circulă pe seama soţului ei, un bancher bănuit de legături cu mafia rusă.

În acest moment e dificil de apreciat dacă "afacerea Jeleva" va avea consecinţe asupra actualei echipe Barroso. Şi alţi comisari au fost acuzaţi, cu dovezi, de conflict de interese, dar au primit aviz favorabil din partea Parlamentului ( vezi cazul olandezei Neelie Kroes, ex-comisar pentru concurenţă în Comisia Barroso I şi viitor comisar pentru societatea informaţională, în Comisia Barroso II).

Deocamdată, Martin Schulz, şeful grupului PES din PE, i-a scris lui Barroso că socialiştii nu o vor susţine pe Jeleva. În acest caz, însă, trocul politic dreapta-stânga din PE nu va mai funcţiona. Dacă Jeleva, membră PPE, va fi respinsă, atunci şi socialiştii vor trebui să sacrifice pe cineva. De dragul algoritmului politic, între dreapta şi stânga europene.

Candidatul Slovaciei, sacrificat pentru echilibru

După ce a denunţat "vânătoarea de vrăjitoare" a cărei victimă ar fi fost, în opinia lor, candidata Bulgariei, grupul PPE îşi pregăteşte replica. Popularii au ameninţat că, luni, la audiere, îl vor pune la zid pentru declaraţii cu tentă rasistă pe socialistul Maros Sefcovici, candidatul Slovaciei la postul de comisar pentru relaţiile cu Parlamentul European şi probleme administrative.

image

Sefcovici a încercat încă de miercuri seară să dezamorseze din faşă controversa legată de persoana sa, prezentându-şi scuze pentru aceste afirmaţii la adresa ţiganilor.

În ianuarie 2005, Maros Sefcovici, pe atunci ambasador al ţării sale la UE, a apreciat că ţiganii "exploatează statul-providenţă slovac", aminteşte un document distribuit, ieri, de conservatorii din Parlament.

Deja, presa de la Bruxelles speculează că respingerea lui Sefcovici pe motiv de rasism ar putea fi "compensaţia" primită de conservatori pentru eventuala pierdere a Jelevei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite