PE: Dorinţa palestinienilor de a avea un stat – „legitimă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul European vrea o poziţie comună a UE în problema statului palestinian
Parlamentul European vrea o poziţie comună a UE în problema statului palestinian

Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluţie prin care consideră „legitimă" cererea palestiniană pentru statalitate. Legislativul a cerut găsirea unei soluţii în termen de un an.

Deputații europeni sunt de părere însă că statalitatea palestiniană trebuie să rezulte din negocieri în cadrul sesiunii curente a Adunării Generale a Națiunilor Unite. „Dreptul palestinienilor la autodeterminare și de a avea propriul lor stat este de necontestat, la fel ca şi dreptul Israelului de a exista în interiorul unor granițe sigure", se arată în rezoluție.

Frontierele din 1967, Ierusalimul - capitală

Parlamentul European îşi reafirmă sprijinul ferm pentru soluţia „două state", pe baza frontierelor din 1967, cu Ierusalimul drept capitală a ambelor state, şi subliniază că negocierile directe între israelieni şi palestinieni ar trebui reluate fără întârziere. Rezoluția subliniază că „nicio modificare la frontierele de dinainte de 1967, inclusiv cu privire la Ierusalim, alta decât cea convenită de către părți, nu ar trebui să fie acceptată".

Poziţie comună

Parlamentul cere Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și statelor membre să găsească o poziție comună a UE privind cererea palestiniană și să evite diviziunile între statele membre. De asemenea, deputații europeni subliniază faptul că statele membre și comunitatea internațională ar trebui să-și reconfirme angajamentul puternic pentru securitatea Israelului.

Oprirea construcţiilor

PE solicită guvernului israelian să înceteze toate construcțiile şi extinderea așezărilor urbane în Cisiordania și Ierusalimul de Est. Totodată, europarlamentarii insistă asupra faptului că atacurile cu rachete din Fâşia Gaza asupra Israelului ar trebui să înceteze și un armistițiu permanent ar trebui să fie încheiat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite