Comuniştii europeni prezintă un candidat la preşedinţia PE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuniştii europeni prezintă un candidat la preşedinţia PE
Comuniştii europeni prezintă un candidat la preşedinţia PE

Comuniştii din Grupul Stângii Unitare Europene (GUE) au anunţat astăzi candidatura suedezei Eva-Britt Svensson  pentru preşedinţia Parlamentului European, ceea ce ridică numărul candidaţilor la trei, relatează AFP.

Conservatorii şi socialiştii au ajuns la un acord pentru a împărţi preşedinţia PE pentru următorii cinci ani, iar viitorul preşedinte ar putea fi deci, pentru prima dată, un ales din Europa de Est, polonezul Jerzy Buzek.

"Există un acord tehnic în privinţa PE şi a preşedinţilor comisiilor" parlamentare, a spus astăzi un purtător de cuvânt al noului grup al Alianţei progresiste a socialiştilor şi democraţilor, a doua formaţiune din Parlament.

"Va începe împărţirea între cele două formaţiuni şi PPE", a spus el, precizând că încă nu există un acord "politic privitor la nume".

Alegerea viitorului preşedinte al PE, care va urma conservatorului german Hans-Gert Pöttering, va avea loc la sesiunea inaugurală, din 14-16 iulie.

Conservatorii şi socialiştii, care au împreună majoritatea deputaţilor, aleg astfel, din nou, un acord de împărţire a preşedinţiei instituţiilor, în detrimentul micilor grupuri.

"Vom numi preşedintele pentru primii doi ani şi jumătate, iar social-democraţii pentru următorii doi ani şi jumătate", a confirmat liderul grupului PPE, Joseph Daul. Viitorul preşedinte ar urma deci să fie polonezul Jerzy Buzek, susţinut de conservatori.

Italianul Mario Mauro, a cărui candidatură era susţinută de Silvio Berlusconi, a spus că renunţă să mai candideze, pentru păstrarea unităţii grupului conservator. În aceste condiţii, marţi după-amiază, Buzek a fost numit candidatul partidului său.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite