Oraşul care nu mai plăteşte taxe mafiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii de afaceri din Ercolano nu mai plătesc taxe la mafioţi
Oamenii de afaceri din Ercolano nu mai plătesc taxe la mafioţi

Locuitorii din Ercolano, localitatea aflată la 14 kilometri de Napoli, şi-au luat inima în dinţi şi au refuzat să mai cotizeze la mafioţi.

Ani de-a rândul trei generaţii de locuitori din Ercolano, un oraş cu 55 000 de locuitori situat la 14 kilometri de Napoli, au au plătit taxe de protecţie între 150 şi 1 500 de euro, pe care în fiecare lună membrii Camorrei le cereau comercianţilor, oamenilor de afaceri şi chiar şi preoţilor, pentru a nu le face viaţa imposibilă.

Dar locuitorii din Ercolano, oraş aflat între mare şi Vezuviu şi faimoas pentru rămăşiţele sale arheologice romane, au spus „basta". Acum la intrare în localitate te întâmpină un afiş pe care stă scris: „Ercolano, teritoriu fără şantaj". „Noi nu mai suportăm abuzuri", scrie şi pe afişele din numeroase vitrine.

Revolta din Ercolano împotriva mafiei a început în 2004, când pentru prima dată în istoria oraşului o femeie de afaceri a îndrăznit să facă plângere la poliţie că un mafiot a venit la ea la magazin şi i-a cerut bani ca să nu-i facă probleme.

O femeie a îndrăznit să se ridice împotriva mafioţilor

„Nu ştiu de ce, dar până în acel moment pe mine nu încercase să mă şantajeze. Când a venit tipul acela la mine în magazin şi mi-a spus pe un ton ameninţător că trebuia să-l plătesc, mi-a fost tare frică", a declarat pentru publicaţia „El Mundo" Raffaella Ottaviano, curajoasa blondă care a îndrăznit să-i înfrunte pe mafioţi.

„Dar m-am gândit că era mai bine să închid magazinul decât să trăiesc permanent cu această teamă. Aşa că i-am spus mafiotului că nu îl plătesc, şi m-am dus direct la poliţie să denunţ ce s-a întâmplat", povesteşte ea. „Este mai bine să mori o dată decât să mori zilnic", mai spune Raffaella.

Un primar cu iniţiativă

Dar adevărata „revoluţie" a avut loc în 2005, când Nino Daniele a devenit primarul oraşului Ercolano, care era în mijlocul unui război sângeros între două clanuri mafiote care făcea câte un mort pe săptămână, iar comercianţii erau sufocaţi din cauza „il pizzo".

Noul primar nu doar că a îndrăznit să ţină piept mafioţilor venind la numeroase manifestaţii populare împotriva lor, dar a revocat toate contractele municipale cu întreprinderi suspecte că ar avea relaţii cu organizaţia criminală Camorra, a apărut ca parte civilă în multe procese împotriva mafioţilor.

În plus, a încurajat comercianţii să nu mai plătească taxele de protecţie aprobând o lege care îi scutea timp de trei ani de plata oricăror impozite municipale, dacă denunţau extorsiunile mafioţilor. Rezultatul: operaţiunile poliţieneşti şi judiciare au făcut ca aproape 250 de mafioţi din Ercolano să se afle astăzi în închisoare, au dispărut asasinatele.

Taxele de protecţie impuse de mafioţi - il pizzo - aduce în fiecare an crimei organizate din Italia aproximativ 10 miliarde de euro şi afectează aproximativ 160 000 de companii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite