Opoziţia germană o va ataca pe Merkel în campania pentru scrutinul legislativ pe tema bilanţului bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sigmar Gabriel, liderul principalei formaţiuni de opoziţie din Germania, a declarat, la sfârşitul acestei săptămâni, că partidul său intenţionează să o atace pe Angela Merkel pentru eşecul acesteia de a reglementa sectorul bancar, cu prilejul campaniei pentru alegerile parlamentare de anul viitor.

"Alegerile din 2013 trebuie să fie un referendum pentru îmblânzirea băncilor şi sectorului financiar", a declarat Gabriel într-un articol publicat pe site-ul SPD, unele fragmente fiind reluate într-un ziar de duminică, relatează Agerpres, citând AFP.

Cu peste an înainte de alegerile programate în octombrie 2013, Gabriel a declarat că instituţiile financiare au devenit incontrolabile şi că activităţile lor ar trebui să fie mai atent supravegheate.

Liderul SPD acuză băncile că exercită un "şantaj" asupra guvernelor, cerând planuri de salvare de mai multe miliarde de euro, devenite necesare în urma "prejudiciilor create de ele însele", în timp ce ameninţă să antreneze în căderea lor economia în cazul în care nu sunt salvate pe cheltuiala contribuabililor.

"În loc să lucreze în direcţia unei reglementări eficiente, dure şi fără compromisuri a sectorului financiar, cancelarul german a cedat presiunii şi apelurilor pentru ca democraţiile să se plieze legii pieţei", a susţinut Gabriel. Acesta a denunţat sprijinul dat, în opinia sa, de unele bănci germane mari "criminalităţii fiscale", ai căror complici devin favorizând evaziunea fiscală, referindu-se la mai multe cazuri recente foarte mediatizate de germani foarte bogaţi care şi-au sustras banii serviciilor fiscale pentru a-i depune în conturi din Elveţia.

El a denunţat, de asemenea, salariile, în opinia sa "indecente", obţinute de directori de bănci şi a făcut apel ca aceştia să nu poată beneficia de reduceri de impozite sub o formă sau alta.

Volker Kauder, liderul grupului parlamentar CDU/CSU, partidul cancelarului Merkel, a calificat drept "populistă" viziunea lui Gabriel, subliniind că SPD s-a opus oricărei reglementări a sistemului bancar atunci când a condus ţara împreună cu Verzii între 1998 şi 2005.

Potrivit unui sondaj realizat de canalul de televiziune publică ARD şi publicat vineri, 52% dintre germani s-au declarat împotriva pachetului de ajutor în valoare de maximum 100 miliarde de euro acordat vineri de miniştrii de finanţe din zona euro băncilor spaniole afectate.

Liderul SPD aspiră la învestitura SPD pentru cursa la postul de cancelar în 2013, alături de Peer Steinbrueck şi Frank-Walter Steinmeier. Partidul va desemna candidatul în începutul anului viitor. Sondajele de opinie îi dau pe social-democraţi cu şase procente în urma partidului lui Merkel, care conduce Germania din 2005.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite