Olanda refuză să mai dea bani pentru Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mark Rutte Foto: AFP
Mark Rutte Foto: AFP

Olanda nu îşi va aduce contribuţia la un eventual nou ajutor financiar pentru Grecia, chiar dacă Atena va primi un răgaz suplimentar pentru însănătoşirea finanţelor sale, a afirmat, marţi, premierul olandez în exerciţiu, Mark Rutte, citat de AFP.

"Au fost hotărâte două mari planuri de salvare pentru Grecia", a declarat Rutte în cursul unei dezbateri electorale transmise la televiziune, cu opt zile înaintea alegerilor legislative.

"Voi fi împotrivă" (unui nou ajutor financiar), a menţionat Rutte, adăugând: "Grecia ar putea obţine un răgaz suplimentar cu condiţia ca asta să nu mai coste bani".

Liderii partidelor olandeze au discutat în special despre criza din cadrul zonei euro, înainte de alegerile de la 12 septembrie, liberalii conduşi de Rutte (VVD, Partidul Popular Liberal şi Democrat) aflându-se în fruntea opţiunilor electoratului, scrie Agerpres.

Parlamentul dizolvat a dat în mai undă verde planului pe termen lung de salvare a zonei euro, în pofida opoziţiei ferme a partidelor de stânga şi de dreapta care şi-au exprimat refuzul de a se cheltui mai mult în favoarea Uniunii Europene.

Olanda trebuie să achite circa 40 de miliarde de euro - 35 de miliarde garanţii şi 4,6 miliarde plătite în cinci ani - Mecanismului European de Stabilitate (MES) care va beneficia în total de 500 de miliarde de euro pentru finanţarea ţărilor din zona euro aflate în dificultate.

Guvernul condus de Mark Rutte a căzut în luna aprilie după întreruperea discuţiilor asupra unui buget de austeritate, avute cu partidul de extremă-dreapta şi eurosceptic condus de Geert Wilders care susţinea coaliţia la putere.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite