Oficialii bulgari îşi sacrifică vacanţa de dragul integrării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

comunitari responsabili de monitorizarea ritmului reformelor din Bulgaria. Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a cerut bulgarilor "să-şi suflece mânecile" pentru a munci şi pe timpul

comunitari responsabili de monitorizarea ritmului reformelor din Bulgaria. Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a cerut bulgarilor "să-şi suflece mânecile" pentru a munci şi pe timpul verii în vederea aderării la UE la 1 ianuarie 2007, aşa cum este prevăzut prin Tratatul de aderare.
Ministrul bulgar al afacerilor europene, Meglena Kuneva, a prezentat Comisiei Europene planul de acţiune elaborat de guvernul de la Sofia în vederea îndeplinirii angajamentelor de aderare. Planul conţine peste 100 de măsuri în domeniile marcate cu "steguleţe roşii şi galbene" în raportul de monitorizare din 16 mai al Executivului comunitar. Douăzeci dintre aceste măsuri se referă la Capitolul Justiţie şi Afaceri Interne. Planul de acţiune a fost aprobat de executivul bulgar şi de oficialii Comisiei, care vor monitoriza din două în două săptămâni implementarea acestuia. Însuşi comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, se va deplasa la Sofia, în a doua jumătate a lunii august, pentru a evalua stadiul punerii în practică a angajamentelor luate de Bulgaria înaintea elaborării noului raport al CE din toamnă.

Planul bulgăresc anticorupţie, inspirat după modelul românesc
Planul de acţiune pe care guvernul bulgar l-a prezentat CE include şi o serie de măsuri de combatere a corupţiei inspirate după modelul României, a declarat ministrul bulgar de externe, Ivailo Kalfin. Executivul bulgar are în vedere crearea unei unităţi speciale de luptă împotriva corupţiei la nivel înalt, după modelul DNA-ului românesc. Unitatea va fi formată din 30 - 40 de experţi tineri, desemnaţi de Adunarea Naţională (parlamentul bulgar). Oficiul Naţional de Audit din Bulgaria (BNAO) va verifica datele înscrise în declaraţiile de avere ale politicienilor şi magistraţilor, în timp ce executivul va impune noi sancţiuni împotriva celor care nu îşi declară veniturile şi proprietăţile. Planul de acţiune propune, totodată, un mecanism de garantare a transparenţei modului de finanţare a partidelor politice. Planul mai prevede şi extinderea accesului la secretul bancar, în anumite condiţii. Măsurile vizează şi reforma din cadrul sistemului de justiţie. Bulgaria trebuie să înregistreze progrese şi în ceea ce priveşte securitatea nucleară şi agricultura. Principalele cerinţe ale UE pentru agricultură se referă la construirea unor ecarisaje, crearea unei agenţii de plăţi şi a unui sistem de administrare şi control.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite