Oficial de la Atena: Grecia poate rezista până la finele lunii aprilie fără împrumuturi externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Disperaţi de criza financiară, grecii au recurs la multiple proteste de stradă
Disperaţi de criza financiară, grecii au recurs la multiple proteste de stradă

Adjunctul ministrului grec al Finanţelor, Philippos Sachinidis, a declarat ieri că ţara se poate autofinanţa până la sfârşitul lunii aprilie, iar autorităţile de la Atena nu au decis încă dacă vor apela la pieţele de capital pentru a-şi refinanţa datoriile ajunse la scadenţă, relatează Reuters.

"Avem capacitatea de a rezista până la finele lunii aprilie fără a merge pe piaţă. Nu am luat încă nicio decizie cu privire la momentul când ne vom împrumuta iar", a  afirmat Sachinidis într-un intreviu acordat postului de televiziune Mega TV.

Anterior, şeful agenţiei naţionale a datoriilor, Petros Christodoulou, a afirmat că, în perioada aprilie-mai, vor ajunge la scadenţă datorii de circa 23 de miliarde de euro, iar guvernul elen ar putea acoperi şapte miliarde din total.

Grecia a împrumutat deja în acest an peste 15 miliarde de euro via T-bills, emisiuni de bonduri sindicalizate şi un plasament privat, însă analiştii estimează la 53,2 miliarde de euro necesităţile totale de împrumuturi pentru acest an, relatează Mediafax.

Totodată, autorităţile intenţionează să diminueze în 2010 cu patru puncte procentuale deficitul bugetar, la 8,7% din Produsul Intern Brut.

În aceste condiţii, Atena încearcă să determine membrii Uniunii Europene să asigure un pachet de finanţare la care să poată apela în caz de nevoie.

Premierul elen, George Papandreou, a afirmat că dacă nu se va ajunge la o rezolvare europeană a problemelor sale, Grecia ar putea cere ajutor Fondului Monetar Internaţional pentru a-şi onora obligaţiile financiare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite