Obama - nesatisfăcut, iar Nicolas Sarkozy - decepţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un acord considerat insuficient, potrivit preşedintelui Barack Obama, a fost obţinut în extremis - vineri seara - pentru declaraţia politică a participanţilor la Conferinţa consacrată încălzirii climatului la Copenhaga, informează AP şi AFP.

Acordul obţinut asupra încălzirii climatului la Copenhaga este "semnificativ" şi "fără precedent", dar progresele înregistrate sunt "insuficiente", a declarat preşedintele american.

"Acordul nu va impune constrângeri din punct de vedere juridic. Progresele nu au fost facile şi ştim că doar aceste progrese sunt insuficiente", a recunoscut Barack Obama. "Dar acordul va permite fiecărei ţări să arate ce a făcut. Vom şti cine respectă şi cine nu respectă obligaţiile obligaţiile reciproce fixate la Copenhaga", a adăugat el, recunoscând că un acord cu angajamente restrictive legal va fi "foarte dificil" de obţinut şi va lua timp.

"Am avansat mult, dar mai avem încă mult drum de parcurs", a estimat preşedintele Obama. "Cred că ceea ce am realizat la Copenhaga nu este finalul, ci mai degrabă debutul", a spus el, părăsind la 23h30 /22h30 GMT/ capitala daneză la bordul avionului său prezidenţial înainte de votul final al conferinţei "din cauza constrângerilor meteorologice".

Noi negocieri vor avea loc la Bonn "în următoarele şase luni" pentru a pregăti viitoarea conferinţă asupra climatului programată în Mexico, la sfârşitul anului 2010, a indicat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care a estimat că absenţa obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 50 % până în 2050 constituie o "decepţie".

Angajamentul colectiv al ţărilor industrializate este de a aduce resurse noi şi suplimentare ţărilor celor mai vulnerabile în sumă totală de 30 de miliarde de dolari, potrivit proiectului de declaraţie adoptat vineri seara, din care SUA s-au angajat să verse 3,6 miliarde de dolari.

Documentul prevede limitarea încălzirii planetare la două grade Celsius în raport cu nivelurile preindustriale, obiectiv afişat al Conferinţei asupra climatului.

Dar obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru ţările industrializate până în anul 2020 nu vor fi decise decât în ianuarie, potrivit Agerpres.

Toate ţările industrializate "au acceptat să-şi asume în scris" aceste angajamente, a precizat preşedintele Sarkozy.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite