Spania: Opoziţia şi ONG-urile cer ruperea relaţiilor cu Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe ONG-uri spaniole, precum şi reprezentanţii "Stângii Unite" (Izquierda Unida), al treilea partid ca mărime şi electorat din Spania cer Guvernului de la Madrid ruperea oricăror relaţii cu Israelul.

Deputatul IU (Izquierda Unida), în Congres, Gaspar Llamazares, a trimis o scrisoare oficială ministrului Afacerilor Externe, Miguel Angel Moratinos, pentru a-i cere acestuia "îngheţarea" relaţiilor politice şi comerciale cu Israelul, în urma atacului flotei umanitare internaţionale care transporta ajutoare în Gaza, informează EcoDiario. Totodată, Llamazares sugerează ca Guvernul Spaniei să deschidă proces la Curtea de Justiţie Internaţională Israelului.

"Înaintea acestui asasinat a civililor, încălcării legilor internaţionale privind navigarea pe mare şi actelor de piraterie care au dus la sechestrarea a 750 de activişti umanitari şi reţinerea celor şase ambarcaţiuni care călătoreau spre Gaza, Guvernul Spaniol şi Uniunea Europeană ar trebui să studieze posibilitatea de a prezenta o reclamaţie formală în faţa tribunalelor internaţionale competente pentru a judeca aceste grave delicte", scrie Llamazares.

În scrisoarea sa, deputatul socialist salută decizia ministrului Afacerilor Interne spaniol de a-l convoca, la consultări, pe ambasadorul israelian în Spania, dar cere totodată o investigaţie asupra atacului militar şi congelarea relaţiilor politice, militare şi economice cu statul israelian.

ONG-urile au făcut front comun în faţa atacului israelian

ONG-urile cer şi ele comunităţii internaţionale să îşi exprime dezacordul atacului Israelului asupra activiştilor internaţionali şi cer, la rândul lor, Guvernului Spaniei să iniţieze acţiunile diplomatice în sânul UE şi a Naţiunilor Unite pentru a revizui acordurile de cooperare cu Israelul, informează Canal Solidario.

Preşedintele ONG-ului "Cultură, Pace şi Solidaritate", din care face parte şi catalana Laura Arau şi madrilenul Manuel Tapial (doi din cei trei spanioli arestaţi şi încarceraţi în Israel, alături de ziaristul valencian David Segarra), spune că Guvernul Spaniei şi Uniunea Europeană se fac vinovate de cele întâmplate. Manuel Espinar, tatăl lui Manuel Tapial, a cerut retragerea ambasadorului Israelului din Madrid.

Coordonatoarea "ONGD Espana" a condamnat atacul asupra flotei umanitare din Gaza. "În afară de faptul că s-a atentat la viaţa pasagerilor flotei, care nu sunt soldaţi ci persoane civile care muncesc ca activişti internaţionali, atacul împiedică intrarea ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza, deci prejudiciază civilii de acolo, la care nu mai pot ajunge medicamentele şi mâncarea, necesare supravieţuirii", a declarat aceasta, care a solicitat, la rândul ei, oprirea imediată a atacurilor împotriva populaţiei civile care lucrează ca voluntari în Gaza şi aminteşte că trebuie activate mecanismele necesare pentru a se îndeplini acordurile Convenţiei de la Geneva şi că trebuie respectate garanţiile stabilite prin Dreptul Internaţional Umanitar.

Citeşte pe adevarul.es ce crede Amnistia Internaţional despre explicaţiile Israelului şi ce poziţie a adoptat ONU faţă de atacul israelienilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite