Noul preşedinte al Parlamentului Lituaniei este un fost antrenor al echipei de baschet feminin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vydas Gedvilas, fost antrenor al echipei de baschet feminin a Lituaniei, a fost ales, vineri, preşedinte al Parlamentului de la Vilnius, cea mai înaltă funcţie din această ţară după cea de şef al statului, scrie AFP.

El a fost ales cu 84 de voturi pentru şi 49 împotrivă, notează Agerpres.

Gedvilas, în vârstă de 53 de ani, a obţinut medalia de aur cu echipa sa la Campionatul European din 1997.

Într-o ţară pasionată de baschet, această alegere echivalează cu alegerea într-o ţară din Europa de Vest a unei vedete de fotbal într-o înaltă funcţie publică.

„Sunt fericit că mi-am consacrat o parte din viaţă sportului", a declarat Gedvilas în prezenţa colegilor deputaţi în deschiderea sesiunii parlamentare.

„Sportul mi-a şlefuit caracterul, hotărârea, dârzenia pentru a-mi atinge obiectivele şi, totodată, m-a învăţat să fiu diplomat", a adăugat el.

Deşi nu a fost niciodată un jucător profesionist de baschet, Gedvilas a ocupat funcţia de antrenor al echipei naţionale de baschet în perioada 1996-2001 cu care a câştigat titlul european în 1997.

Baschetul este considerat a doua religie a Lituaniei, după catolicism.

Doctor în biomedicină, Gedvilas este deputat din anul 2004.
Potrivit Constituţiei, preşedintele Parlamentului îl înlocuieşte pe şeful statului în cazul decesului acestuia ori atunci când este împiedicat să-şi exercite atribuţiile.

Gedvilas este membru al Partidului Muncii (stânga populistă) care va face parte din viitoarea coaliţie guvernamentală după ce alegătorii ostili politicii de austeritate au alungat de la putere actuala coaliţie de centru-dreapta, în urma alegerilor de la 28 octombrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite