Noul primar al Ierusalimului vrea să unifice oraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nir Barkat, om de afaceri laic, în vârstă de 49 de ani,  ales la scrutinul municipal de marţi cu 52% din voturi, accede la fotoliul de primar al Ierusalimului după ce a condus timp de cinci

Nir Barkat, om de afaceri laic, în vârstă de 49 de ani,  ales la scrutinul municipal de marţi cu 52% din voturi, accede la fotoliul de primar al Ierusalimului după ce a condus timp de cinci ani opoziţia în cadrul consiliului municipal, sub administraţia predecesorului său Uri Lupoliansky (ultrareligios), scrie AFP.

Născut în Israel, Barkat şi-a petrecut copilăria şi a trăit ca adult la Ierusalim, pe care doreşte să îl promoveze la rangul de “metropolă internaţională”. “Prevăd lucruri mari pentru Ierusalim .

Modelul meu este Michael Bloomberg,primarul New York-ului”, a declarat el reafirmându-şi sprijinul pentru “importante proiecte turistice”, în special în Oraşul Vechi.

Fost membru al Kadima (partidul de centru al premierului de tranziţie Ehud Olmert), Barkat a demisionat în semn de protest faţă de ideea divizării Oraşului Sfânt între Israel şi palestinieni.

În timpul campaniei sale electorale, pentru a atrage voturile populaţiei evreieşti (481.000 locuitori), orientată în general spre dreapta eşichierului politic, Barkat a promis crearea unor noi cartiere evreieşti în sectorul oriental al oraşului, anexat în 1967 de statul evreu şi unde trăiesc 250.000 de palestinieni.

Mişcarea israeliană anticolonizare “Pacea acum” l-a acuzat pe Barkat că acţiunile sale menite să atragă voturile dreptei riscă să “aprindă întregul Orient Mijlociu”, atât timp cât palestinienii doresc să-şi instaleze în Ierusalimul de Est capitala viitorului lor stat independent.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite