VIDEO Norul de cenuşă închide aeroporturile Heathrow, Schipol şi pe cele din Irlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa, Heathrow, şi alte aeroporturi principale din Europa au fost închise luni din cauza densităţii norului vulcanic ajuns din Islanda în spaţiul aerian britanic, potrivit autorităţilor aviatice, citate de Associated Press.

Restricţiile care afectează şi aeroporturile Gatwick, Stansted and London City rămân în vigoare până cel puţin luni seara, au declarat autorităţile aviatice.

În weekend, mai multe aeroporturi din Marea Britanie şi Irlanda au fost închise din cauza norului de cenuşă care afectează de două luni traficul aerian, aducând pierderi de miliarde de euro companiilor aeriene. Aeroportul din Dublin, precum şi aeroporturile scoţiene au fost închise de duminică seara până cel mai devreme luni, ora 12.

Biroul britanic de trafic aerian a declarat că norul îşi modifică forma şi se îndreaptă către sud, spre Oxford, la 100 de km nord-vest de Londra. La mijlocul săptămânii, prognoza arată că vânturile ar trebui să îndepărteze norul de pe teritoriul britanic.

Teste de zbor făcute de Germania

De asemenea, autorităţile germane au făcut două teste de zbor duminică, prin două aeronave de la German Aerospace Center (DLR) şi Lufthansa,
pentru a măsura cantitatea de cenuşă din aer. Avionul DLR a zburat în sudul Angliei, strângând date de la 3.000 până la 7.000 de metri, iar Airbus A340-600 de la Lufthansa, având echipament special la bord, a plecat din Frankfurt pentru a zbura în nordul Germaniei, în Marea Britanie şi părţi din Scandinavia.

Toate datele primite de la ambele zboruri au fost trimise imediat către autorităţile aviatice din Anglia, Olanda şi Germania, a declarat Andreas Schuetz, purtătorul de cuvânt al biroului aviatic.

Aeroportul Schipol din Amsterdam a anunţat că va fi închis luni de la 6 la 14 ora locală. Aeroporturile din Birmingham, Norwich Manchester şi Liverpool au fost închise duminică.

"Guvernul monitorizează atent situaţia şi siguranţa pasagerilor rămâne grija noastră principală", a declarat Philip Hammond, noul purtător de cuvânt al biroului.  Pasagerii sunt sfătuiţi să contacteze companiile aeriene pentru a afla situaţia zborurilor înainte de a ajunge la aeroport.

Activitatea vulcanului islandez Eyjafjallajokull continuă, formând un nou nor de cenuşă care ameninţă spaţiul aerian. Acesta a obligat ca principalul aeroport din Islanda să se închidă vineri, 14 mai, dar a fost redeschis la miezul nopţii, sămbătă operând zboruri în regim normal. Săptămâna trecută, cel de-al doilea nor de cenuşă a ţinut mai multe avioane la sol în Spania, Portugalia şi Insulele Canare.

Problema a început în mijlocul lunii aprilie, când vulcanul de sub gheţarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei a erupt şi a trimis un nor de cenuşă în atmosferă, cauzând întreruperea zborurilor pentru mai multe zile.

"Nu se poate cunoaşte exact cât timp vulcanul va continua să erupă", a declarat pentru CNN Josef Dufek, om de ştiinţă de la  Georgia Tech. "Ar putea continua pentru încă un an", a completat el, spunând că o erupţie asemănătoare a durat atâta în 1820.

Cenuşa vulcanică poate dăuna grav avioanelor, reducând vizibilitatea şi cauzând probleme serioase la motoarele aeronavelor. 

Între timp pasagerii pot obţine informaţii despre posibilele întârzieri de la Biroul Met, care a început deja să ofere prognoza norului de cenuşă pe următoarele cinci zile. Harta indică mişcarea norului provocat de vulcanul islandez, cel care a ruinat traficul aerian în ultimele două luni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite