VIDEO Norul de cenuşă ameninţă din nou traficul aerian / Trei aeroporturi din Marea Britanie au fost închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norul de cenuşă revine pe cerul din Marea Britanie, forţând o parte din spaţiul aviatic britanic să se închidă din nou şi începând o nouă rundă de temut prin întreruperea de zboruri.

O zonă în care nu se poate zbura a fost impusă de sâmbătă în părţi din Irlanda de Nord după ce un nor de densitate mare a ajuns în provincie din nord-vest.

Restricţiile se aplică aeroporturilor Belfast International, Belfast Harbour şi Ronalsdway. Autorităţile irlandeze au informat, de asemenea, asupra restricţiilor pe aerodromuri, în nord-vestul Irlandei. Dublin şi Shannon vor rămâne deschise.

Autorităţile au spus că situaţia se poate schimba de la o oră la alta dacă norul de cenuşă este purtat deasupra teritoriului Marii Britanii. Departamentul de Transport a anunţat că mai multe avioane ar putea rămâne la sol, cu restricţii care s-ar putea extinde până marţi dimineaţa.

Urmăriţi aici imagini live cu vulcanul islandez

Compania British Airways a declarat că va opera toate zborurile, dar a fost anunţată că ar putea exista unele întreruperi încă de dimineaţă. Compania aeriană se confruntă cu greve încă de marţi, care s-ar putea adăuga la întreruperea de zboruri, în ciuda speranţelor din ultimele discuţii purtate prin care s-ar putea evita plecarea în masă a angajaţilor.

Unele dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Marea Britanie, Heathrow şi Gatwick, sunt afectate de acest litigiu, în care Guvernul a promis că va interveni, dar şi de o posibilă întrerupere a zborurilor. Perturbări ale traficului aerian pot apărea de mâine şi în Germania, unde astăzi are loc un zbor test pentru a vedea concentraţia de cenuşă din aer.

Între timp pasagerii pot obţine informaţii despre posibilele întârzieri de la Biroul Met, care a început deja să ofere prognoza norului de cenuşă pe următoarele cinci zile. Harta indică mişcarea norului provocat de vulcanul islandez, cel care a ruinat traficul aerian în ultimele două luni.

Nats - furnizorul britanic de servicii de trafic aerian - va oferi înformaţii cu privire la orice închidere a spaţiului aerian şi atunci când aceasta devine necesară, au spus oficialii. Pasagerii sunt rugaţi să contacteze companiile aeriene înainte de a ajunge la aeroport. "Guvernul monitorizează atent situaţia şi siguranţa pasagerilor rămâne grija noastră principală", a declarat Philip Hammond, noul purtător de cuvânt al biroului. 

Un purtător de cuvânt al Biroului Met a declarat că norul de cenuşă s-a ridicat la peste 7,600 de metri. Vânturile care bat din nord-vest reprezintă un risc ca norul de cenuşă să ajungă deasupra teritoriului britanic. Se aşteaptă ca direcţia vântului să se schimbe la mijlocul săptămânii viitoare şi să bată din sud-vest, ceea ce ar duce norul departe de Marea Britanie.

Activitatea vulcanului islandez Eyjafjallajokull continuă, formând un nou nor de cenuşă care ameninţă spaţiul aerian.
Acesta a obligat ca principalul aeroport din Islanda să se închidă vineri, 14 mai. Săptămâna trecută, cel de-al doilea nor de cenuşă a ţinut mai multe avioane la sol în Spania, Portugalia şi Insulele Canare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite