Noroiul toxic a ajuns în Sebia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efectele catastrofei din Ungaria
Efectele catastrofei din Ungaria

Unda de poluare cu substanţe toxice în urma accidentului ecologic din Ungaria a ajuns în Dunăre,  la intrare în Serbia, potrivit specialiştilor de la Apelor Române Mehedinţi. Potrivit acestora, noroiul roşu ar putea ajunge în România joi.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi, Adrian Drăghici, a declarat că specialiştii apelor din Serbia au dat şi ei asigurări că unda de poluare cu substanţe toxice se va dilua până va ajunge în România, informează Mediafax.

"În paralel, în Serbia se efectuează analize şi am primit asigurări care confirmă şi analizele noastre, că unda toxică se va dilua.", a mai spus Drăghici, citat de agenţia de presă.

Acesta a declarat cp analizele apelor Dunării realizate duminică arătau un PH de 7,9, acesta încadrându-se în limite normale. La Baziaş, la intrarea fluviului Dunărea în România, se prelevează probe de către echipe complexe formate din biologi, chimişti ai Administraţiilor Bazinale Banat, Jiu şi Mehedinţi, care vor fi analizate în laboratoarele mobile care au fost transportate la faţa locului.

Ungaria se confruntă cu una dintre cele mai grave dezastre ecologice după ce sute de metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta a ajuns sub o formă diluată în Raba, afluentul direct al Dunării, apoi chiar în fluviu. Potrivit experţilor ungari, s-au deversat între 600.000 şi 700.000 de metri cubi de noroi roşu.

În urma catastrofei ecologice şapte persoane şi-au pierdut viaţa. Premierul maghiar, Viktor Orban, a declarat că rezervorul uzinei de alumină din Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, aflat la originea scurgerii de noroi toxic care ameninţă ecosistemul Dunării, riscă să cedeze complet din cauza unei noi fisuri în dig. Satul Kolontar a fost evacuat complet, iar autorităţile maghiare se pregătesc să adopte aceleaşi măsuri şi în cazul orăşelului vecin, Devecser.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite