Nordul Italiei a fost devastat de cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin şase persoane au murit, în urma seismului de 5,9 grade care s-a produs duminică dimineaţă. Mai multe clădiri istorice  s-au prăbuşit. După-amiază a mai avut loc o replică de 5,1 grade.

Seismul s-a produs la ora locală 4.04 (5.04, ora României) în regiunea Emilia-Romagna, undele seismice fiind resimţite în toată partea de nord a Italiei, timp de 20 de secunde. Epicentrul a fost în zona San felice sul Panaro (provincia Modena), la 36 de kilometri nord de Bologna, la o adâncime de 10,1 kilometri.

Potrivit Protecţiei civile, patru persoane care lucrau în schimbul de noapte au murit după prăbuşirea halei unei fabrici în localitatea Sant'Agostino, din provincia Ferrara. În aceeaşi localitate, o femeie a făcut stop-cardiac pentru că s-a speriat de cutremur.

Clădirea Primăriei din Sant’ Agostino Ferrara a fost distrusă

În Bologna, o altă femeie, în vârstă de 37 de ani, a murit tot de spaimă. O fetiţă de cinci ani rămăsese blocată sub dărâmături în localitatea Finale Emilia, dar a fost salvată de pompieri. Sute de locuitori înspăimântaţi şi-au părăsit casele, iar spitalele au fost evacuate.

Seismul de 5,9 grade pe scara Richter fusese precedat de un cutremur de 4,1 produs la ora 1.15 (2.15, ora României). În afară de Emilia-Romagna, cutremurul a fost resimţit în regiunile Toscana, Veneto, Lombardia, Trentino Alto-Adige şi Friuli Veneţia Giulia.

Milanezii şi-au petrecut noaptea pe străzi

În oraşul San Felice sul Panaro s-au prăbuşit vârfurile mai multor turnuri ale unui castel din secolul al XIV-lea, iar bisericile din acest orăşel au fost grav avariate.

În comuna Finale Emilia, Palazzo dei Veneziani, o clădire istorică s-a prăbuşit parţial. Castello delle Rocche, a altă clădire de patrimoniu, a fost şi el avariat în timp ce un turn cu ceas a fost rupt în două, pe verticală.

image

„După o cercetare iniţială, daunele produse patrimoniului cultural par semnificative", a anunţat Ministerul Culturii. La Milano, lumea intrase în panică după seismul iniţial, produs la ora 1.15, iar mulţi oameni au petrecut noaptea pe străzi.

„Consulatul General al României la Bologna se află în contact cu autorităţile locale pentru a verifica dacă printre persoanele afectate de cutremur se află şi cetăţeni români", se arată într-un comunicat al MAE. Până duminică după-amiază, consulatul nu deţinea nicio informaţie care să confirme că există victime de origine română.

6 oameni şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului din Italia.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite