Noile taxe ale UE şi profitul României în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Orban
Leonard Orban

Contribuţia României la bugetul UE s-ar putea reduce substanţial dacă va fi introdusă taxa privind tranzacţiile financiare (FTT) a cărei aplicare este susţinută de Franţaşi blocată de Marea Britanie, susţine Leonard Orban.

România plăteşte sub formă de contribuţie din Venitul Naţional Brut, la bugetul UE pe 2012, de exemplu, 1,23 miliarde de euro. Ea ar putea beneficia, alături de toate statele UE, de o scădere a acestei sume, cu până la 50%, în viitorul buget, pe care se poartă în aceste zile discuţii tensionate la Bruxelles.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Europene, România a fost un beneficiar net al bugetului UE din 2007 până acum, cu un beneficiu de aproximativ 5,5 miliarde de euro peste sumele cu care a contribuit anual.

„E adevărat, România ar fi putut fi un beneficiar net al bugetului UE, mult mai însemnat", a declarat Leonard Orban, ministrul pentru Afaceri Europene, care a participat ieri la Consiliul pentru Afaceri Generale, unde discuţiile s-au referit la contribuţiile pe care ţările UE sunt dispuse să le dea la bugetul viitor - 2014-2020.

Reducerea cu 50% a contribuţiilor naţionale

România este de acord cu introducerea FTT în măsura în care va exista un acord la nivelul statelor membre, a precizat Orban. Deocamdată, obţinerea acestui acord pune la grea încercare Comisia Europeană, însă reducerea contribuţiilor naţionale ar putea fi un argument solid.

„Avem doar propuneri iniţiale, dar fără îndoială se va ajunge la un moment când lucrurile se vor pune pe masă şi este foarte posibil ca statele care sunt acum refractare să se replieze",a spus Orban. Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că FTT ar finanţa o parte din bugetul UE şi că, dacă această taxă ar reprezenta venit la bugetul Europei, contribuţiile naţionale s-ar reduce substanţial.

 „Unele estimări preliminare sugerează că reducerea acestei contribuţii naţionale la bugetul ar putea fi pe jumătate", a spus preşedintele CE.  Ecuaţia la nivelul UE în privinţa acordului pe FTT este destul de complicată: Comisia a venit cu o propunere şi a dus-o deja în Consiliu, unde părerile au fost extrem de diferite.

Lucrurile s-au schimbat în momentul în care preşedintele Nicolas Sarkozy a spus că, indiferent de decizia altor state şi de opoziţia băncilor, Franţa va impune această taxă din august. În Germania, Angela Merkel se confruntă cu presiune pe introducerea FTT, fiind condiţia pusă de opoziţie pentru susţinerea tratatului fiscal în Parlament. Marea Britanie luptă pentru protejarea sistemului ei financiar. Taxa ar putea intra la vot în plenul Parlamentului European în luna mai. 

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite