Nepotul lui Stalin vrea să spele imaginea fostului dictator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nepotul lui Stalin vrea să spele imaginea fostului dictator
Nepotul lui Stalin vrea să spele imaginea fostului dictator

Fostul dictator sovietic Iosif Stalin s-a aflat ieri în faţa instanţelor ruseşti. Nepotul său, Yevgeny Dzhugashvili, caută să-i reabiliteze numele tărând prin tribunal publicaţia rusească "Novaya Gazeta" care a scris că ordinele de execuţie ale deţinuţilor politici au purtat semnătura fostului dictator, scrie Reuters.

Leonid Zhura, un stalinist convins, care îl reprezintă pe urmaşul fostului lider comunist, a declarat că articolul publicat în aprilie, potrivit căruia ordinele de execuţie a deţinuţilor politici au fost semnate de Stalin în persoană a afectat imaginea fostului condicător sovietic.

Citiţi şi:


"Timp de jumătate de secol s-au spus neadevăruri care au afectat imaginea lui Stalin. Este momentul să luăm măsuri", a declarat Zhura. Societatea rusă a împletit pe seama fostului lider comunist o mulţime de mituri, de la tiran sângeros la strălucit conducător militar, politic şi economic, mituri care stârnesc şi astăzi discuţii, la aproape  20 de ani de la prăbuşirea URSS-ului.


Rusia lui Putin şi Medvedev vrea să spele imaginea fostului dictator comunist, avertizează pertidele de dreapta. Noua atitudine a Kremlinului faţă de moştenirea lui Stalin se reflectă cel mai  bine în manualele şcolare, care vorbesc prea puţin despre milioanele de ruşi trimiţi la moarte de "tătucul" Stalin şi exagerează succesele economice ale dictatorului.

"Este o schimbare de atitudine faţă de epoca Stalin. Se vorbeşte mai mult decât în 1990 depre spirirul său managerial, şi mai puţin despre represariile cărora le-au căzut victime milioane de ruşi", a declarat Anatoly Yablokov, autorul articolului din "Novaya Gazeta". Aceeaşi părere este împărtăţită şi de reprezentanţii organizaţiilor pentru drepturile omului.

 "Este o viziune huliganistică asupra istoriei, o încercare de a-l idealiza pe Stalin dând la o parte ororile din timpul cârmuirii sale", a adăugat şi istoricul Nikita Petrov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite