Neonaziştii germani sunt în pragul falimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul german de extremă dreapta NPD traversează o perioadă nefastă a existenţei sale, relatează cotidianul elveţian „Le Temps“. Autorităţile federale examinează neregularităţile

Partidul german de extremă dreapta NPD traversează o perioadă nefastă a existenţei sale, relatează cotidianul elveţian „Le Temps“.

Autorităţile federale examinează neregularităţile contabile descoperite în trezoreria formaţiunii politice, asupra acesteia planează ameninţarea scoaterii în afara legii din cauza activităţilor contrare Constituţiei, iar luptele interne pentru postul de lider o decredibilizează încet, dar sigur.

Astfel, NPD a început cu stângul campania electorală pentru alegerile legislative din toamnă, când speră să treacă pragul de 5% pentru a intra în Bundestag.

Recent, pentru a evita o amendă de 1,8 milioane de euro, trezorierul partidului a fost nevoit să recunoască în faţa autorităţilor federale grave nereguli în registrele contabile. 900.000 de euro par să fi dispărut, ceea ce ar putea aduce acuzaţia de deturnare de fonduri.

Dacă nu se clarifică neregulile financiare, NPD ar putea fi obligat să returneze indemnizaţiile vărsate partidului conform legii electorale germane. Toate acestea au loc pe fondul unor lupte înverşunate pentru obţinerea şefiei partidului.

Dispute pentru postul de lider

Cu o credibilitate slăbită din cauza încurcăturilor financiare, actualul preşedinte al NPD, Udo Voigt, care deţine această funcţie de mai bine de 13 ani, are toate şansele să fie înlăturat la viitorul congres al formaţiunii, ce se va ţine în martie.

Principalul candidat la succesiunea sa, Andreas Molau, a renunţat la luptă, după ce a fost protagonistul unei campanii defăimătoare chiar în interiorul partidului.

Ambiţia politică a acestuia era să se distanţeze de nostalgicii nazismului pentru a transforma NPD într-un partid populist de dreapta şi de a-i îmbunătăţi imaginea, cu speranţa obţinerii a 5% din voturi, pragul necesar pentru a intra în Parlament.

Adversarii săi au lansat însă în luptă un candidat mai radical, pe Udo Pastors, care se sprijină tocmai pe facţiunile declarate pro-naziste, „Kameradschaften“, violente şi incontrolabile, dar socotite indispensabile pentru campania electorală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite