Nazistul descoperit la Budapesta a dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lászlo Csatáry, fost comandant al ghetoului de la Kosice
Lászlo Csatáry, fost comandant al ghetoului de la Kosice

Zilele trecute, în urma unor informaţii primite de la Centrul „Simon Wiesenthal" din Ierusalim şi a unor investigaţii efectuate de publicaţia britanică „The Sun", a fost descoperit la Budapesta unul dintre cei mai căutaţi criminali de război nazişti, László Csatáry.

Acum în vârstă de 97 de ani, Csatary a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial căpitan de poliţie şi comandantul ghetoului de la Kosice,  oraş anexat în acea perioadă Ungariei. El răspundea de deportarea evreilor în lagărele morţii de la Auschwitz şi, sub supravegherea lui, peste 15.000 au fost transportaţi acolo.

Găsit de Centrul „Wiesenthal"

Csatáry era cunoscut şi pentru cruzimea manifestată faţă de evreii din ghetou pe care le tortura ca să afle unde ar fi ascuns bunurile pe care le deţinuseră. De asemenea, a participat şi la executarea unor evrei capturaţi, după ce au încercat să fugă din trenurile care îi duceau în lagăre.

După război, Csatáry a reuşit să se refugieze în Canada unde, sub nume fals, a primit cetăţenia şi a lucrat ca negustor de obiecte de artă. În 1997, autorităţile canadiene au descoperit adevărata lui identitate şi l-au lipsit de cetăţenie. A plecat din Canada şi nimeni nu a ştiut unde a dispărut până când Centrul „Wiesenthal", în urma unor informaţii pentru care a plătit peste 200.000 de dolari, a aflat că s-a instalat la Budapesta sub adevăratul lui nume.

Procuratura ungară a primit încă cu opt luni în urmă sesizarea privind persoana lui, documente doveditoare cu privire la crimele comise de el şi chiar adresa unde locuia la Budapesta, dar nu a început investigaţiile, pe motiv că aşa o cauză veche este greu de dovedit şi că sunt necesare cercetări îndelungate şi că.. nu i se cunoaşte adresa.

Efraim Zuroff, şeful centrului „Wiesenthal", a fost cu câteva luni în urmă la Budapesta şi s-a adresat din nou Procuraturii ungare pentru a urgenta cercetarea cazului. Până la urmă, redactorii de la „The Sun" au descoperit ultima lui locuinţă.

Luni, aproximativ 50 de oameni , membri ai unor organizaţii ale societăţii civile, au organizat o demonstraţie de protest în faţa casei în care locuia fostul comandant al ghetoului de la Kosoce. Dar, se pare că Csatáry a reuşit să plece şi să se ascundă din nou.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite