Naveta Bruxelles-Strasbourg costă 200 milioane de euro pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a încheia aşa-numitul "circ" din PE, care se întruneşte atât la Bruxelles, cât şi la Strasbourg.Naveta între cele două oraşe costă peste 200 milioane de euro pe an şi este o sursă de

a încheia aşa-numitul "circ" din PE, care se întruneşte atât la Bruxelles, cât şi la Strasbourg.
Naveta între cele două oraşe costă peste 200 milioane de euro pe an şi este o sursă de nemulţumiri la adresa parlamentarilor europeni.
Preşedintele PE, Josep Borrell, va cere liderilor statelor membre UE să revizuiască statutul celui de-al doilea sediu, de la Strasbourg, al Legislativului comunitar, în timpul summitului din iunie, după ce liderii grupurilor politice şi-au manifestat sprijinul în acest sens. Într-o scrisoare remisă preşedintelui PE, Martin Schulz, liderul socialiştilor, s-a referit la "dificultăţile practice" din sistem, care presupun ca eurodeputaţii, asistenţii acestora şi camioane de documente să fie transportaţi către oraşul francez pentru şedinţa plenară anuală. În cadrul Campaniei pentru Reforma Parlamentului (CPR), la care participă peste 100 de eurodeputaţi din 14 state membre, a fost lansată o petiţie în scopul strângerii unui milion de semnături pentru anularea celor patru sesiuni plenare anuale de la Strasbourg. Orice schimbare a actualului sistem va necesita modificarea tratatelor Uniunii Europene, însă eurodeputatul german Alexander Alvaro este de părere că Legislativul comunitar poate lua în discuţie orice subiect ce beneficiază de susţinerea a un milion de persoane. El mai spune că "francezii ar trebui să primească despăgubiri", grupul său parlamentar avansând ideea ca sediul Institutului pentru Tehnologie al Uniunii să fie situat în acest oraş, iar reuniunile majore ale UE să aibă loc aici. Francezii ţin cu dinţii de sediul de la Strasbourg, luxemburghezii de cel de la Luxembourg, iar belgienii de cel de la Bruxelles. Sunt însă voci şi în Legislativul european care susţin că prin extinderea UE doar sediul de la Strasbourg ar putea adăposti armata de funcţionari europeni. Ei au găsit şi o modalitate prin care ar putea aduce noi resurse la bugetul PE. Birourile nefolosite din sediul PE de la Strasbourg ar putea fi închiriate pentru reuniuni pe diverse teme.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite