Naţionalismul economic, la putere în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

adormire. "Gaz de France" ia faţa grupului italian "Enel" Evenimentul cel mai spectaculos în această direcţie îl constituie, fără îndoială, intervenţia directă a guvernului de la Paris

adormire.
"Gaz de France" ia faţa grupului italian "Enel"
Evenimentul cel mai spectaculos în această direcţie îl constituie, fără îndoială, intervenţia directă a guvernului de la Paris pentru a împiedica preluarea companiei private "Suez" de către grupul italian "Enel", favorizând, în schimb, fuzionarea companiei amintite cu grupul "Gaz de France", în care majoritatea acţiunilor (80 la sută) este deţinută de guvern. Anunţând fuziunea, în urma căreia grupul nou creat, "GDF-Suez", va deveni a doua companie energetică pe plan european, premierul Dominique de Villepin nu a făcut niciun secret din faptul că pentru el interesele Franţei sunt mai presus de cele ale Europei. "Franţa va dispune de unul din grupurile energetice cele mai puternice ale lumii. Statul (francez - n.r.) va păstra un control strâns asupra deciziilor strategice ale noului grup", a spus el. Mai mult, autorităţile franceze au introdus, recent, restricţii la accesul capitalului străin într-un număr de sectoare descrise ca strategice pentru economia ţării, inclusiv energetica, dar şi informatica, bioingineria ori aeronautica.
Indignare la Roma...
Acţiunea guvernului francez de a împiedica preluarea "Suezului" a stârnit indignare la Roma, care a reclamat gestul la Bruxelles (fără a obţine însă vreun rezultat), în timp ce Romano Prodi, fost preşedinte al Comisiei Europene şi lider al opoziţiei italiene, a declarat că, pe viitor, va face tot ce-i stă în putinţă, în cazul când va câştiga alegerile parlamentare din aprilie a.c., pentru a face să eşueze repetarea unor asemenea puseuri de naţionalism economic.
>...şi imitatori în Spania
Deocamdată însă, gestul francez găseşte imitatori în Spania, unde guvernul socialist pregăteşte o iniţiativă legislativă pentru a bloca preluarea de către gigantul energetic german "E. ON" a grupului spaniol "Endesa".
Tendinţe protecţioniste tot mai vizibile
Episodul "Gaz de France - Suez" a intervenit la scurtă vreme după ce Parlamentul European a diluat legislaţia privind liberalizarea pieţei europene în domeniul serviciilor. În forma în care a fost adoptată, legislaţia prevede multe portiţe de scăpare şi dă posibilitate guvernelor naţionale să protejeze sectoarele proprii din domeniile serviciilor, ca urmare, deopotrivă, a protestelor organizaţiilor sindicale şi a presiunilor autorităţilor guvernamentale de la Paris şi Berlin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite