NATO şi Rusia relansează oficial cooperarea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia a prezentat în această săptămână un proiect de Tratat asupra securităţii europene
Rusia a prezentat în această săptămână un proiect de Tratat asupra securităţii europene

NATO şi Rusia au decis să relanseze cooperarea lor prin adoptarea a trei documente în acest scop vineri în timpul primului Consiliu ministerial formal între alianţă şi Moscova după dezacordul asupra Georgiei din vara anului 2008, au indicat joi diplomaţi aliaţi.

"Am dat unda noastră verde în această joi la trei documente, asupra reformei de structuri ale Consiliului NATO-Rusia, asupra unui program de lucru pentru 2010 şi asupra unei analize comune a ameninţărilor şi provocărilor" strategice actuale cu care atât Moscova, cât şi occidentalii sunt confruntaţi, a declarat unul dintre aceşti diplomaţi.

"Aceste texte vor fi adoptate vineri" la reuniunea şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov cu omologii săi din cele 28 de ţări ale NATO, a precizat el.

"Reforma Consiliului trebuie să facă structurile sale mai adaptabile" şi să îi permită "să integreze noi sectoare de cooperare", a subliniat el, fără a intra în detalii.

"Chiar dacă aceasta nu soluţionează cu siguranţă vechile noastre divergenţe" cu Moscova asupra unor teme ca lărgirea NATO, "ea va permite întărirea Consiliului NATO-Rusia şi de a se face din el un instrument mai eficient pentru cooperarea concretă şi dialogul politic", a adăugat el.

Negocierile au fost delicate până la capăt întrucât "ruşii au introdus amendamente de ultim moment, dar occidentalii le-au acceptat", potrivit aceluiaşi diplomat.

Cu toate acestea, "ruşii nu au obţinut grupul specific asupra Afganistanului pe care îl doreau, ci un subgrup aparţinând de un grup de lucru mai larg asupra cooperării militare şi operaţionale", a indicat el.

În legătură cu cererea Rusiei de a putea aborda în interiorul Consiliului NATO-Rusia chestiuni legate de securitatea de la Vancouver la Vladivostok, "sigur că se va putea discuta în acest cadru", apus el, notează Agerpres.

Cu toate acestea, miniştrii afacerilor externe ai NATO vor afirma într-un comunicat că "NATO poate negocia asupra securităţii europene în cadrul Consiliului NATO-Rusia, dar că în ceea ce priveşte propunerile preşedintelui rus Dmitri Medvedev, ele ţin de dezbateri ale OSCE".

Rusia a prezentat în această săptămână la o reuniune ministerială a OSCE la Atena un proiect de Tratat asupra securităţii europene despre care Medvedev a vorbit pentru prima oară în 2008.

Asupra analizei comune de ameninţări pentru securitate, "miniştrii urmează să îi mandateze vineri pe experţii lor pentru ca ei să prezinte un raport în acest subiect într-un an, în decembrie 2010", a precizat un alt diplomat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite