Iuşcenko: Aderarea Ucrainei la NATO ţine de suveranitatea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuşcenko: Aderarea Ucrainei la NATO ţine de suveranitatea sa
Iuşcenko: Aderarea Ucrainei la NATO ţine de suveranitatea sa

Preşedintele Viktor Iuşcenko a afirmat astăzi că decizia Ucrainei de a adera la NATO ţine de dreptul fostei republici sovietice de a-şi alege mijloacele de asigurare a securităţii, relatează AFP.

"(Acuzaţiile Moscovei -n.red.) ne determină să repetăm adevăruri evidente, precum faptul că dreptul de a alege mijloacele internaţionale de (apărare a -n.red.) securităţii naţionale (...) reprezintă un element imprescriptibil al suveranităţii oricărei ţări, iar Rusia trebuie să îl respecte", a explicat preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenko, în replică la reproşurile făcute marţi de omologul său rus.

El a subliniat din nou şi că intenţia Kievului de a adera la NATO "nu este orientată împotriva Rusiei".

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a criticat marţi vehement atitudinea "antirusă" a Kievului, avertizând că tensiunea dintre cele două ţări a atins niveluri "inedite" cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale.

Astfel, el a enumerat o serie de exemple care dovedesc, din punctul său de vedere, atitudinea lipsită de prietenie a autorităţilor ucrainene faţă de Rusia. El a menţionat poziţia "antirusă" a Ucrainei în timpul conflictului din Georgia, de anul trecut, sau folosirea "ameninţării ruse" ca argument pentru a justifica aderarea la NATO.

Preşedintele ucrainean a criticat şi decizia omologului său rus de a amâna pe termen nedeterminat trimiterea unui nou ambasador rus la Kiev, măsură care "nu va contribui la dezvoltarea constructivă a relaţiilor" bilaterale.

Medvedev a anunţat marţi această decizie, dar a semnat astăzi decretul de numire în această funcţie a fostului ministru rus al dezvoltării sociale, Mihail Zurabov.

În ceea ce priveşte vânzarea de arme către Georgia, acuzaţiile sunt nefondate, din punctul de vedere al lui Iuşcenko. "Georgia nu este şi nu a fost vizată de nicio sancţiune şi de niciun embargo internaţional din partea ONU, OSCE sau Uniunii Europene", a afirmat el.

"Sunt foarte dezamăgit de caracterul inamical" al intervenţiei de marţi a lui Medvedev, a declarat Iuşcenko într-o scrisoare adresată omologului său şi publicată pe site-ul Preşedinţiei ucrainene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite