Saakaşvili nu mai crede în aderarea Georgiei la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saakaşvili nu mai crede în aderarea Georgiei la NATO
Saakaşvili nu mai crede în aderarea Georgiei la NATO

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a recunoscut că speranţele sale ca Georgia să adere la NATO sunt "aproape moarte". El a mai spus că integrarea în UE este improbabilă în viitorul apropiat, într-un interviu publicat de Wall Street Journal înainte de vizita vicepreşedintelui american Joe Biden.

"Este tragic. Înseamnă că ruşii au luptat pentru o cauză dreaptă", a comentat el.

Înainte de războiul ruso-georgian din vara anului trecut, Saakaşvili vorbea cu optimism despre aderarea ţării sale la NATO şi Uniunea Europeană, ca şi despre iminenta sa reuniunificare cu cele două regiuni separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.

În prezent, preşedintele georgian spune că îndeplinirea acestor trei obiective pare improbabilă în viitorul apropiat, iar în prezent sarcina sa este de a moderniza Georgia. Planul său este de a consolida democraţia şi de a asigura o tranziţie paşnică pentru 2013, când se retrage de la preşedinţie.

Saakaşvili afirmă că Putin a încercat să îl înlăture de la putere, referindu-se la un comentariu al premierului rus într-o discuţie cu Nicolas Sarkozy de după război. "Cel mai bun răspuns pe care îl pot da este să organizez o tranziţie lină la putere, necontrolată de ruşi", a spus preşedintele georgian în interviul citat de NewsIn. "Acest lucru le-ar arăta vecinilor - poporului şi nu doar liderilor - că Putin nu mai este sperietoarea din regiune".

Saakaşvili urmează să prezinte luni, într-un discurs în Parlament ce intervine înainte de vizita vicepreşedintelui american Joe Biden, iniţiative pentru împărţirea puterii şi creşterea gradului de democraţie a alegerilor, într-o încercare de a calma criticile opoziţiei şi de a-şi reface imaginea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite