Herta Müller solicită Germaniei retragerea Ordinului de Merit oferit lui Ceauşescu şi Tito

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laureata premiului Nobel pentru literatură în anul 2009, Herta Müller, solicită retragerea postumă a unei înalte distincţii germane - Ordinul de Merit al Republicii Federale Germane (Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland) - acordat dictatorilor comunişti Josip Broz Tito şi Nicolae Ceauşescu.

Într-un interviu pentru revista FOCUS, scriitoarea germană născută în România susţine solicitările familiilor mai multor victime ale unor atentate comise la ordinul celor doi dictatori comunişti.
Retragerea ordinului ar fi o revizuire corectă şi un semnal important privind modul în care vor fi acordate pe viitor înaltele distincţii ale statului german, a afirmat Herta Müller.
Cei doi dictatori au fost distinşi în anii 70 cu Ordinul de Merit al Republicii Federale Germane. Familiile victimelor regimurilor lor suferă şi astăzi din cauza crimelor comise la ordinele lui Tito şi Ceaşescu, ai căror ucigaşi plătiţi au ucis, potrivit autorităţilor germane însărcinate cu siguranţa, zeci de disidenţi în Republica Federală.

Scriitoarea germană, care a crescut în România şi a fost hărţuită ani la rândul de Securitate, a povestit în premieră în interviul acordat FOCUS, că a fost la rândul ei ţinta unui asemenea atentat. În 1989, la doi ani după ce a fugit din România, un asasin plătit a fost arestat la Berlin, iar asupra acestuia s-a găsit o hârtie cu numele şi adresa scriitoarei.

Printre personalităţile care au fost distinse cu acest ordin se numără Lech Walesa, Vaclav Havel şi Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Fiica disidentului Jusuf Gervalla, ucis în 1982 în apropiere de Heilbronn împreună cu doi prieteni, a numit acordarea acestei distincţii lui Tito drept „o dezonoare morală pentru Germania".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite